PDA

Zobacz pełną wersję : [Duratec]Błąd: P0400 Układ recyrkulacji spalin błedny przepł



marcos74
22-05-2009, 13:42
Witam!
Dwa razy miałem już problemy z Check engine o treści jak w temacie (tak mniej więcej w odstępie 500 km). Za pierwszym razem mechanik sugerował szajsowate paliwo, więc zatankowałem na Orlenie i wczoraj - bęc - znów kontrolka się świeci, a po sprawdzeniu na kompie znów "P0400 Układ recyrkulacji spalin błedny przepływ". Dodam, że żadnych negatywnych skutków w pracy silnika ten błąd nie powoduje poza tym świeceniem kontrolki (silnik nie faluje, pali jak trzeba - może to te osławione klapki w dolocie?). Proszę o pomoc jak uniknąć tego komunikatu czyli co jest do zrobienia przy aucie, bo za tydzień jadę w Polskę. Mechanik sugerował wymianę EGR, czy to konieczne? Czy moze trzeba wykonać wyrok na klapkach kolektora dolotowego :niewiem: Sombody help me pls!!!!!!!!!!!!!!!!!

djremo
22-05-2009, 22:20
wyraznie egr. przeczyść najpierw. u mnie pomoglo

marcos74
24-05-2009, 07:58
wyraznie egr. przeczyść najpierw. u mnie pomoglo
Dzięki, spróbuję to zrobić. Tylko pytanko takie małe jak to ustrojstwo wymontować, czym i jak to wyczyścić?

Netoper
24-05-2009, 08:01
Tylko pytanko takie małe jak to ustrojstwo wymontować, czym i jak to wyczyścić?
Małe toto nie jest, czy Ty aby na pewno EGR pragniesz wymontować? :)
Czyścisz benzyną ekstarkcyjną.

djremo
24-05-2009, 18:11
no dostęp do egr w benzynie nie należy dp łatwych szczególnie jeśli chodzi o jedną ze srub. kiedys zaczalem wykrecac ale zabraklo mi czasu na dostanie sie do jednej z nich i odkrecilem tylko gorna czesc czyli czujnik. wtedy ukazala mi sie sprezynka z czpieniem. przedmuchalem powietrzem choc brudu zbyt nie bylo, z 2min ponaciskalem ja palecem raz szybciej raz wolniej i od tego czasu egr nie zglasza mi juz zadnych bledow. moze gdzies byl jakis paproch i sie wieszal ale po tym prostym zabiegu mam spkoj

marcos74
25-05-2009, 10:30
Tylko pytanko takie małe jak to ustrojstwo wymontować, czym i jak to wyczyścić?
Małe toto nie jest, czy Ty aby na pewno EGR pragniesz wymontować? :)
Czyścisz benzyną ekstarkcyjną.
Po małej dawce ironii wnioskuję, że wyciągnięcie EGR w benzyniaku to kłopotliwa sprawa (a ja znów aż tak manualnie uzdolniony to nie jestem), więc czy można to cholerstwo przeczyścić bez wykręcania z silnika?

Netoper
25-05-2009, 14:45
Po małej dawce ironii
Hehe, nie ironia, źle Twojego posta zrozumiałem, odebrałem że "jak takie małe ustrojstwo wymontować" a to pytanie małe było :))

Bez wykręcania nie przeczyścisz, musisz mieć go w ręku i od środka czyścić.
Natomiast jeśli tylko się zawiesił, sam z siebie nie z syfu, to metoda Djremo może odnieść dkutek

marcos74
25-05-2009, 15:01
Po małej dawce ironii
Hehe, nie ironia, źle Twojego posta zrozumiałem, odebrałem że "jak takie małe ustrojstwo wymontować" a to pytanie małe było :))

Bez wykręcania nie przeczyścisz, musisz mieć go w ręku i od środka czyścić.
Natomiast jeśli tylko się zawiesił, sam z siebie nie z syfu, to metoda Djremo może odnieść dkutek
A czy pod egr jest jakaś uszczelka, którą po odkręceniu zaworu trzeba by wymienić?

Netoper
25-05-2009, 15:23
Nie wiem jak w MKIII ale w MKII jest metalowa i nie ma potrzeby jej wymieniać.

dziuniek
29-05-2009, 07:11
ja mam chyba ten sam problem...ostatnio włączyła mi sie kontrolka check engine wiec pojechałem bo Paolo.Wykasował stwierdzając że to EGR.Niestety przedwczoraj znowu mam "światełko"na tablicy i w przyszły tydzien umówiłem sie w Auto Plazie na bajerke.Koszt-czyszczenie EGR -214+100 robocizna ale że to moje "wafle"ze zlotu i akurat było tam połowa serwisu to coś tam jakiś rabacik wymyślą...;-D.Dam znać o co kaman...

marcos74
29-05-2009, 11:43
ja mam chyba ten sam problem...ostatnio włączyła mi sie kontrolka check engine wiec pojechałem bo Paolo.Wykasował stwierdzając że to EGR.Niestety przedwczoraj znowu mam "światełko"na tablicy i w przyszły tydzien umówiłem sie w Auto Plazie na bajerke.Koszt-czyszczenie EGR -214+100 robocizna ale że to moje "wafle"ze zlotu i akurat było tam połowa serwisu to coś tam jakiś rabacik wymyślą...;-D.Dam znać o co kaman...
OK, czekam na info. Pozdr.

marcos74
15-04-2010, 08:07
wyraznie egr. przeczyść najpierw. u mnie pomoglo

Witam!
Mam już powoli DOŚĆ tego egr-a!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Przeczyszczony, nasmarowany (sprężynka) i po kolejnych 100 km przejechanych i dokładnie na 25-tym kilometrze od uruchomienia silnika w dniu dzisiejszym znów ta pomarańczowa kontrolka CHECK ENGINE się zapaliła!! Nie ma negatywnych objawów pracy silnika (typu np. falowanie obrotów, spadek mocy itp.) więc wnioskuję, że to znów to ustrojstwo pt. EGR!!! Ja wysiadam.. :wall: co tu jescze mozna sprawdzić czy rozkręcić, zeby wreszcie się ta łajza przestała zapalać?
pls help

ubek
16-04-2010, 10:33
Nie denerwuj się, uspokój :joint:


Myślę, że najpierw trzeba ustalić co to jest zawór EGR (który to element, jak wygląda, jak wykręcić) - http://www.motoallegro.pl/item999433791_ford_mondeo_1_8_99r_zawor_egr_recyrk ulacji_spalin.html

Mam wrażenie że póki co jest mylony z zaworem krokowym (http://www.ford-esklep.pl/index.php?products=product&prod_id=1551&cat_id=1043)

marcos74
16-04-2010, 12:39
Myślę, że najpierw trzeba ustalić co to jest zawór EGR (który to element, jak wygląda, jak wykręcić) - http://www.motoallegro.pl/item999433791_ford_mondeo_1_8_99r_zawor_egr_recyrk ulacji_spalin.html
W benzynce trochę inaczej ten EGR wygląda. Mianowicie tak:
http://allegro.pl/item978956602_zawor_egr_ford_mondeo_01_07_mk3_2_0_ 16v.html.
Poza tym, krokowiec według mojej raczej mizernej wiedzy popartej jedynie lekturą niniejszego Forum, montowany jest przy kolektorze dolotowym a EGR w okolicach cewki zapłonowej.
Dzis znów podpiąłem mondeo pod kompa i znów "P04000 - zawór recylkulacji spalin, błędny przepływ". Przecież ocipieć z tym ustrojstwem idzie!!!

ubek
16-04-2010, 15:44
Na innej aukcji ktoś krokowym właśnie nazwał EGR'a.
http://allegro.pl/item978327664_silniczek_krokowy_ford_mondeo_mk3_2_ 0_benzyna_2001.html

Jau siebie mam taki sam jak ten który podesłałem w linku wcześniej ale mniejsza o to - u Ciebie jest inny. U mnie jest sterowany podciśnieniem a u CIebie elektrycznie.
Ja mam założony gaz i problem z niedostatecznym przepływem spalin pojawia się często (choć nie mam check'a więc nie widzę problemu ;) ) po czyszczeniu znacznie rzadziej.

Może spróbuj go jakoś solidnie przez noc namoczyć w jakiejś nafcie (tak żeby nie zanużyć części elektronicznej) a póżniej jeszcze go poszoruj. poza tym poczyść styki. może silniczek jest już na wykończeniu (można spróbować pomierzyć opory pomiędzy stykami i porównać z pomiarami kogoś kto ma sprawny silniczek tzn. EGR). A ostatecznie wymiana na taki za 100PLN ale nie masz gwarancji, że tu jest rozwiązanie problemu.