PDA

Zobacz pełną wersję : [MkIII] Jak działa alarm?



rustin
12-03-2010, 22:27
na jakiej zasadzie działa alarm w mk3 ? raz nacisne przycisk zamykania to nie jest włączony jeszcze? dopiero jak drugi raz to mrugną awaryjne czyli uzbrojony? ale dlaczego jak potem go otwieram pilotem też to nie mruga już?

Misiek_WR
12-03-2010, 23:23
Bo to jest podwójne ryglowanie.

I generalnie zamykanie drzwi tak jak opisałeś to za drugim razem dopiero mrugną jak zamki się odryglują. A jak otwierasz to już bez mrugania.

A masz alarm, bo u mnie tak samo działa ale alarmu nie mam.

rustin
12-03-2010, 23:56
hmm myślałem że jak mruga to mam :)

senior
13-03-2010, 00:09
Mam tę samą sytuacje ale chyba alarmu nie mam...mondkiem jeżdże trzy lata a dopiero rok temu dowiedziałem się, że mam automatyczne domykanie szyb - dłuższe przytrzymanie zamykania drzwi na pilocie....człowiek głupi się urodził i głupi umrze :)

pzdr

Misiek_WR
13-03-2010, 00:13
No zastanawiam się na jedną rzeczą jak to sprawdzić. Bo jak zamkniesz z pilota, i potem otworzysz drzwi kierowcy z kluczyka to może być tak że rozbroisz alarm i nie będzie nic wyć. Ale tego nie jestem pewien.

Najlepiej jak byś popatrzył czy jakieś syrenki nie masz w przedziale silnika.

Damiano
13-03-2010, 00:41
Najlepiej jak byś popatrzył czy jakieś syrenki nie masz w przedziale silnika.
syrenka montowaana byla tez w tylnim nadkolu. przycisnac dwa razy. mrugnie. odczekac 20sek. i otworzyc maske z kluczyka.

Astat
13-03-2010, 00:44
No ja sobie sprawdziłem tak zamknąłem wrota bez ryglowania z otwartą szybą i przez otwarte okno otworzyłem je ręką, po otwarciu zaczęło coś wyć i migały kierunki.

Misiek_WR
13-03-2010, 00:53
Najlepiej jak byś popatrzył czy jakieś syrenki nie masz w przedziale silnika.
syrenka montowaana byla tez w tylnim nadkolu. przycisnac dwa razy. mrugnie. odczekac 20sek. i otworzyc maske z kluczyka.

O tym nie pomyślałem, tak to jest jak się miało MKI i otwierało się maskę z pozycji kierowcy:)

A jeśli alarm jest to musi być podpięty do zamka klapy co by sygnalizować jak ktoś będzie chciał w silniku grzebać:)

tompiorko
13-03-2010, 00:57
syrenka montowaana byla tez w tylnim nadkolu
Dokładnie tak.

A co do samego alarmu, jego bycie lub nie w aucie zależne jest od wersji zamontowanego w pojeździe modułu GEM. I tak mkczy standardowo może być bez alarmu, z alarmem lub z obwodowym urządzeniem przeciw kradzieży/alarmem z czujnikami drzwi i wnętrza.

hefi
13-03-2010, 01:55
a mozna jakies fajne cuda porobic z tym alarmem?

_Mario
13-03-2010, 09:04
jeśli alarmy macie fabryczne to rozkodujcie vin-y i będzie wiadomo czy jest czy go nie ma. Pod maską powinno widać krańcowy wyłącznik w mk3 chyba jest zwykle montowany gdzieś przy łożysku amora. w mkII na szczelinie błotnika po otwarciu klapy będzie go widać

hefi
13-03-2010, 10:26
Pod maską powinno widać krańcowy wyłącznik w mk3


moj jest przy zamku klapy, zaraz przy grilu

rustin
13-03-2010, 11:25
no to ja nie mam alarmu :)

evil44
13-03-2010, 15:53
To o czym piszesz - to centralny zamek. Alarm ma dodatkowy pilot i przycisk na konsoli obok drążka biegów.

Jest kilka możliwości zamknięcia auta:
1. Zamkniesz raz pilotem w kluczyku. Auto zamknięte - od środka możesz otworzyć
2. Zamkniesz dwa razy pilotem w kluczyku. Auto zamknięte - od środka też zaryglowane.
3. Zamkniesz pilotem zewnętrznym. Auto zamknięte, alarm uzbrojony. Ale to działa jak pkt1 - czyli od środka otworzysz drzwi ręcznie, tylko że auto zacznie wyć.
4. Najlepsza opcja - zamkniesz dwa razy pilotem w kluczyku, drzwi zaryglowane i... wtedy uzbroisz alarm pilotem zewnętrznym.

Podobno można ustawić tak, żeby po zamknięciu auta pilotem alarmu - drzwi ryglowały się podwójnie. Ale pewnie to wymaga wizyty w ASO.

Pilot w kluczyku działa tak samo jak kluczyk w zamku. Ma te same funkcje. Kluczykiem w zamku też można zamknąć i zaryglować drzwi od środka i opuścić/zamknąć szyby.

Aha... przypominam tylko o konieczności zmiany pinu w alarmie, jeśli już go mamy. W serwisie mi powiedzieli, że co drugi mondek nadal ma fabryczny 1111. No sorki, to w ten sposób ten alarm to traci jakikolwiek sens.

kreml73
14-03-2010, 10:08
Pod maską powinno widać krańcowy wyłącznik w mk3


moj jest przy zamku klapy, zaraz przy grilu

A to przy grillu to nie czasem od zapalania kontrolki w przypadku niedomkniętej klapy??? Ja mam i przy grillu i oprócz tego przy mocowaniu amorka...

Dodano po 4 min.:


To o czym piszesz - to centralny zamek. Alarm ma dodatkowy pilot i przycisk na konsoli obok drążka biegów.

No to dziwne bo u mnie wszystko działa z kluczyka, bez żadnego pilota. I żadnego guziczka przy drążku nie ma... Niby po co on? Dodatkowy pilot to moim zdaniem jest tylko wtedy gdy alarm był domontowywany...

OTTO
14-03-2010, 10:31
Ja mam alarm LEGEND FORD i mimo iż mam do niego książeczkę z instrukcją to mam problemy z zamykaniem otwieraniem, za każdym razem zadziała inaczej. Jak go pierwszy raz użyłem to włączyło mi się że, po przejechaniu gdzieś 1 km drzwi same mi się ryglują żeby nikt na światłach nie wtargnął do auta i teraz nie potrafię tego wyłączyc.
Oczywiście mam do alarmu dodatkowe 2 piloty. Ale przy drążku biegów nie mam żadnego guzika.

Misiek_WR
14-03-2010, 10:36
Dlatego że alarm jest dołożony przez poprzedniego właściciela.

Masz dwa piloty w kształcie jajeczka:) z dwoma przyciskami.

Jeśli chcesz wyłączyć tą funkcję zamykania podczas jazdy to na tygodniu znajdę opis jak to wydokować:) i ci napiszę bo to ileś razy trzeba stacyjką do zapłony przekręcić a potem wcisnąć przycisk aby zatwierdzić:)

OTTO
14-03-2010, 10:40
Boże ale to przekombinowane, dla użytkownika tylko utrudnienia, a jak złodziej przyjdzie to i tak auto zabierze i syrena nawet nie piśnie.

Misiek_WR
14-03-2010, 11:12
no to bardziej dla potrzeb jak stoisz na skrzyżowaniu i masz jakieś cenne rzeczy na tylnych siedzeniach żeby ci nie otworzyli drzwi i nie zabrali:)

OTTO
14-03-2010, 13:51
Zrobiłem kolejne podejście z książeczką od alarmu w rękach i porażka. Chyba odżałuję to 50 zł i dam ten alarm zlikwidowac, porażka po prostu.
Naciskam raz lewy guzik i coś mignie, drzwi się nie zamykają.
Naciskam drugi raz lewy guzik, znów migną postojowe i zamkną się drzwi.
Naciskam 3 raz lewy guzik i mrugną lampy i drzwi się otworzą i zamkną i do auta nie można wejśc i mogę potam naciskac do woli i drzwi się nie otworzą tylko słychac jak się ryglują a potem otwierają id razu zamykają. A jak otworze je z kluczyka i próbuję odpalic auto to nie można bo blokada odcięcia zapłonu działa. Dodam jeszcze że nie ma żadnego sygnału dźwiękowego ani przy uzbrajaniu alarmu ani ani gdy pozoruję włamanie, więc prawdopodobnie mam zepsutą syrenę. Na wyciu mi nie zależy ale jakby tylko odcięcia paliwa było sprawne to by już wystarczyło , jednak co z tego jak do auta wejśc nie można przez 10 min. Na dodatek drugi pilot nie działa (bateria wymieniona).
Co do zamykania się od środka przed cwaniakami na skrzyżowaniach to można samemu nacisnąc jeden guzik wedle woli. A tu proszę wyjeżdżam z garażu i zamykają się drzwi i rodzinka wejsc nie może do auta :rotfl: musiałem każde drzwi z osobna otwierac :guns:

evil44
14-03-2010, 23:02
To o czym piszesz - to centralny zamek. Alarm ma dodatkowy pilot i przycisk na konsoli obok drążka biegów.

No to dziwne bo u mnie wszystko działa z kluczyka, bez żadnego pilota. I żadnego guziczka przy drążku nie ma... Niby po co on? Dodatkowy pilot to moim zdaniem jest tylko wtedy gdy alarm był domontowywany...

Yyyyyy.... no to mnie zastrzeliłeś, bo to alarm cobra, montowany jako opcja w fordach. Fabryczny. Mam taki w moim mondeo, a ojciec ma dokładnie taki sam w Transit '2003.
A po co przycisk? Po to, żeby za jego pomocą wklepać kod pin i rozbroić alarm, jak padnie bateryjka w pilocie.

OTTO może masz włączony tryb serwisowy, albo funkcję antyporwaniową. Poprzedni właściciel auta też narzekał na ten alarm. A ja zmieniłem pin, wyłączyłem zbędne bajery i wszystko normalnie działa, jak powinno. I wiem, że działa, bo mi się raz zapomniało i otworzyłem pilotem z kluczyka, zamiast tym drugim. Jak zawyło pod oknami w środku nocy... :jezyk1:

kreml73
14-03-2010, 23:14
Ja też mam Cobrę. Może były dwa rodzaje- taka jak moja montowana już w fabryce na zamówienie klienta i taka jaką masz Ty dokładana przez dealera w promocji... :niewiem:

OTTO
14-03-2010, 23:36
OK jest coś takiego jak tryb serwisowy, ale jak ktoś włamuje się do auta to alarm powinien chyba wyc, a tu nic cisza tylko lampy migają, może syrenka walnięta ? Może podjadę do spaców od alarmów i coś doradzą bo Forda nie mam zamiaru jechac bo zedrą ze mnie.

evil44
15-03-2010, 00:06
To może najpierw sprawdź, czy syrena nie jest wyłączona kluczykiem. Może wsadź kluczyk i poruszaj kilka razy, bo styki zaśniedziały i układ się rozłączył (nawet jak zamek był w pozycji włączona).
Zrób jeszcze tak - wsadź kluczyk w stacyjkę i przekręć raz (bez zasilania - tylko tak, żeby blokada kierownicy nie zaskoczyła) i wtedy włącz alarm. Jeśli syrena działa (ale jest wyłączona programowo), to wtedy powinieneś usłyszeć dźwięk.

Kreml73 - a to nie jest tak, że alarm cobra występuje w kilku odmianach? Widziałem kilka mondków z takim samym systemem jak mój. Wszystkie miały też tak samo przycisk na konsoli, w tym samym miejscu. Wątpię, żeby to było dokładanie przez salon. Stawiam na montaż w fabryce.

Nawet teraz - kupując nowego MK4, masz kilka wersji alarmu do wyboru. Różnice w cenie i wyposażeniu są dość znaczne.

Misiek_WR
15-03-2010, 00:08
OTTO jeśli masz tak jak pisałeś oddzielny pilot i jest to firma Legend Ford to wejdź do auta zostaw otwarte drzwi i przekręć 13 razy stacyjkę na zapłon nie odpalając auta. Po ostatnim razie przyciśnij lewy klawisz i zaczekaj aż mrugną ci kierunki. Po tym powinno ci już nie zamykać drzwi podczas jazdy.

Ta 13 mi się przypomniała jak jechałem od narzeczonej dziś do domu:)

kreml73
15-03-2010, 00:15
Kreml73 - a to nie jest tak, że alarm cobra występuje w kilku odmianach? .

Nie mam pojęcia. Wyczytałem w papierach że mój to Cobra 3800

evil44
15-03-2010, 00:26
Ja się doszukałem info, że mój to Cobra 3100. Auto z 2005 roku.

Wyszukałem w sieci, że różnica pomiędzy 3100, a 3800 polega właśnie na braku dodatkowego pilota dla 3800. Co ciekawe 3800 też powinien mieć ten przycisk do wklepania kodu pin. Jest nawet w instrukcji opisane co i jak.

sleesh
15-03-2010, 15:40
Ja mam alarm, mam ten pierdzielnik kolo drazka zmiany biegow i nie mam dodatkowego pilota :)

kreml73
15-03-2010, 15:56
możecie zapodać jakąś fotkę tego guzika?

Oki, już wiem o który guziczek chodzi. U mnie zamontowali to koło włącznika świateł. Myślałem że to tylko diodka... :)

evil44
15-03-2010, 17:19
Hehe... to lepiej zmień pin, bo masz pewnie fabryczny :)

OTTO
15-03-2010, 19:39
Może wsadź kluczyk i poruszaj kilka razy, bo styki zaśniedziały i układ się rozłączył (nawet jak zamek był w pozycji włączona).


Ale kluczyk mam włożyc do centralki alarmu czy do syreny-która i tak nie wiem gdzie jest (ponoc gdzieś przy kole) i jak się do niej dostac ?

Misiek_WR tylko dlaczego jak pilotem z alarmu chcę otorzyc drzwi i wyłączyc alarm to drzwi się otworzą i zamkną. A jak to robię piloto-kluczykiem to wszystko jest ok czyli to nie wina central zamka.

evil44
15-03-2010, 19:59
Kluczyk do syreny. Chodzi o przełącznik z zamka w syrenie. U mnie jest ona tuż obok belki rozporowej, przy prawym kielichu amorka. Ale może być w innym miejscu, skoro masz inny alarm.

OTTO
16-03-2010, 18:13
Kluczyk do syreny. Chodzi o przełącznik z zamka w syrenie. U mnie jest ona tuż obok belki rozporowej, przy prawym kielichu amorka. Ale może być w innym miejscu, skoro masz inny alarm.

Wszystko się zgadzało syrena koło kielicha i była wyłączona kluczykiem, przekręciłem i działa. Ale alarm dalej świrował, zamykał i otwierał, więc podjechałem do firmy co robią alarmu i poszykowali mi to że jest OK. Oczywiście gratis tak jak przewidywałem. :)
Lewym guzikiem się zamyka i otwiera, no i jak zacznie wyc to też się wyłącza, czyli prawego lepiej nie dotykac ???

Misiek_WR
16-03-2010, 18:22
czyli prawego lepiej nie dotykac ???


Załącz alarm lewym odczekaj z 30 sekund i naciśnij prawy na chwilę:) A potem jak zacznie wyć to wyłącz, tzn włączysz alarm w stan czuwania spowrotem.

To jest taki dodatek, jak widzisz że ktoś się kręci koło auta przytrzymujesz prawy przez chwilę i alarm zaczyna wyć:)

evil44
16-03-2010, 19:09
To się tak ładnie nazywa - "tryb panika" :jezyk1:

Misiek_WR
16-03-2010, 19:14
To się tak ładnie nazywa - "tryb panika" :jezyk1: :metal: :metal:

Dokładnie

OTTO
16-03-2010, 19:45
A wyłączam to też prawym ?
No i ten prawy przycisk, jak mi się przypadkowo w kieszeni przyciśnie to czy coś się stanie- jakieś kody po włączają czy cuś takiego ?

Misiek_WR
16-03-2010, 20:25
A wyłączam to też prawym ?
No i ten prawy przycisk, jak mi się przypadkowo w kieszeni przyciśnie to czy coś się stanie- jakieś kody po włączają czy cuś takiego ?

Wyłączasz lewym, raz naciskasz i alarm przechodzi w stan czuwania od nowa:)

Przez 3 lata mi się nie zdarzyło przycisnąć tego przycisku przypadkowo:)

kris2k
17-03-2010, 13:35
OTTO co do ryglowania drzwi i innych fajnych bajerów przejrzyj temat
http://www.mondeoklubpolska.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=22234 ;)
Bardzo ciekawa lektura, wielu rzeczy ciekawych się dowiesz o których Ci się pewnie nie śniło.

Co do alarmu to ja miałem właśnie obok kielicha na kluczyk włącznik/wyłącznik, pamiętaj coby po wyjęciu aku go rozbroić bo będzie syrena wyła na swoim zasilaniu, cicho co prawda ale będzie. Ja zamykałem zawsze z pilota alarmu auto, jeśli masz włączony alarm potwierdzi mrugnięciem i sygnałem dżwiękowym, jeśli jest nieaktywny tylko mrugnięciem. jedyna wada to że nie działa z przycisku alarmu domykanie szyb (przynajmniej u mnie tak było).

Sławomir
26-03-2010, 19:17
Poproszę o foty wyłącznika pod maska silnika .

evil44
01-04-2010, 11:45
Ja zamykałem zawsze z pilota alarmu auto, jeśli masz włączony alarm potwierdzi mrugnięciem i sygnałem dżwiękowym, jeśli jest nieaktywny tylko mrugnięciem. jedyna wada to że nie działa z przycisku alarmu domykanie szyb (przynajmniej u mnie tak było).

Niekoniecznie - każdą opcję alarmu można zmienić. W instrukcji jest opis takich opcji jak : domykanie szyb przy uzbrajaniu alarmu pilotem. Tylko trzeba to zrobić w serwisie (nie jest podane jak to zrobić). Tak samo jak blokowanie drzwi po uruchomieniu silnika i automatyczne odblokowywanie po jego zgaszeniu (nie mylić z tą opcją centralnego - bo ona blokuje dopiero po ruszeniu i nie odblokuje sama po zgaszeniu).

Ja mam wyłączone potwierdzenie dźwiękowe jak uzbrajam, czy rozbrajam alarm. Tylko mryga, tak jak zamknięcie centralnym. Syrena jest aktywna, wyje jak opętana po otwarciu drzwi kluczem.

Jareczek1980
02-04-2010, 12:08
a u mnie jest alarm, włącza się kiedy nacisne 2 razy kluczyk zamykania łącznie z podwójnym ryglowaniem drzwi. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Czasem piknie, a czasem nie. Pytanie dlaczego tak jest?

rustin
04-04-2010, 23:26
Czy to normalne że jak zamknę auto od środka ręcznie to potem nie mogę go otworzyć ręcznie ? tzn za klamkę ciągne nie otwiera się , za ten wichajsterek co się zamyka też nie da się wogólę go wyciągnąć.Jest tak tyko w drzwiach kierowcy pozostałe normalnie mogę otworzyć od środka a kierowcy żeby puściły muszę pilotem otworzyć

Misiek_WR
04-04-2010, 23:33
Czy to normalne że jak zamknę auto od środka ręcznie to potem nie mogę go otworzyć ręcznie ? tzn za klamkę ciągne nie otwiera się , za ten wichajsterek co się zamyka też nie da się wogólę go wyciągnąć.Jest tak tyko w drzwiach kierowcy pozostałe normalnie mogę otworzyć od środka a kierowcy żeby puściły muszę pilotem otworzyć

Przyłączam się do pytania u mnie tak samo jest:)

Jareczek1980
05-04-2010, 13:30
u mnie sie normalnie otwiera, jesli zamkne recznie to otwieram recznie

rustin
05-04-2010, 16:45
ale od środka?

Jareczek1980
05-04-2010, 20:26
tak, kilka razy próbowałem, otwiera się normalnie od środka jak i zamyka.
jednak dziś po raz pierwszy zamykałem auto kluczykiem. Zastanawiające jest to ze auto zamyka się po przekreceniu kluczyka w prawo, a nie w lewo w jak wszystkich dotychczasowych fordach którymi jezdziłem

OTTO
05-04-2010, 21:50
Zastanawiające jest to ze auto zamyka się po przekreceniu kluczyka w prawo, a nie w lewo w jak wszystkich dotychczasowych fordach którymi jezdziłem


Też tak mam i dziwi mnie to w MK1 było odwrotnie, teraz jak przekręciłem w lewo to się czary mary porobiły z centralnym, coś się po kodowało inaczej czy cuś. :niewiem:

Ogólnie dużo osób narzeka na te niby inteligentne zabezpieczenia w Fordzie. :pad:

dlugimaciek
06-04-2010, 14:16
no to ja się spytam czy do podwójnego rygielka i mrugnięcia kierunkami można dołożyć syrenkę by dała sygnał dźwiękowy dodatkowo???

ps. chyba coś takiego było lecz już dawno i nie mogę znaleźć na forum

lukauc
06-04-2010, 16:00
to ja też mam pytanko, czy da się podłączyć czujnik wstrząsowy? jest ich sporo dostępnych na allegro/ebayu z opisami że są uniwersalne i pasują do każdego alarmu, jeśli tak to gdzie to wpiąć żeby np załączało się z podwójnym ryglowaniem?