+ Odpowiedz w tym wątku
Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15
  1. #1
    Niedzielny kierowca
    Opis
    mk1/mk3
    Od
    27 Dec 2009
    Mieszka w
    zakopane/gdansk

    MK3 spalanie i telepanie...pb/lpg 2.0 16v

    Witam tak jak w temacie.Mam dwa problemy ze swoim mondeo mianowicie:

    Spalanie lpg wychodzi mi w granicach 16l w mieście;/ ale to nie ten dział aby pisać ale pb pokazuje mi 14-15l na zegarze.(jeżeli chodzi o lpg instalacja po regulacji i wymianie filtrów) Wyczyściłem ostatnio silniczek krokowy,przepustnice,czujnik na kolektorze (ten z przodu)nowe świeczki ,kable i cewka bez przebić bo sprawdzałem.I wyczyściłem egr co dało efekty bo auto odżyło i zrobiło się dynamiczne.Ale mam tak że na lpg czasem zafalują obroty silnika jak hamuje przed skrzyżowaniu 250-500-1200 i opada do 950.Nie zawsze to występuje ale problem na lpg i pb jest taki że jak auto chodzi na biegu jałowym to jest czuć delikatnie telepanie silnika minimalne nie zawsze to występuje.Objaw taki jak by łapał lewe powietrze;/ sondę sprawdzałem oscyluje w granicach 1v.Zaczyna mnie to trochę irytować ma ktoś jakiś pomysł?
    Mondeo mk3 2.0 16v pb 2002 rok

  2. # ADS
    Reklama
    Od
    25/05/2012
    Mieszka w
    Forum
    Posty
    Many
     

  3. #2
    Administrator Awatar Netoper
    Model
    Był MKII
    Silnik
    2.5 PB+LPG
    Od
    26 Apr 2007
    Mieszka w
    Warszawa
    Sprawdź w teście zegarów jaką temperaturę silnik utrzymuje.


    Poleciało z fona.

  4. #3
    Niedzielny kierowca
    Opis
    mk1/mk3
    Od
    27 Dec 2009
    Mieszka w
    zakopane/gdansk
    Cytat Zamieszczone przez Netoper Zobacz posta
    Sprawdź w teście zegarów jaką temperaturę silnik utrzymuje.


    Poleciało z fona.
    temperatura jest ok teraz bo wymieniałem termostat przed wymianą pokazywał mi max 65stopni a teraz po wymianie 95-108stopni szybko sie nagrzewa itp.. jedyny błąd jaki pokazuje mi na obd2 to kostka od termostatu od tej grzałki bo kupiłem zamiennik termostat i kostka mi wypada muszę wstawić nową kostkę
    Mondeo mk3 2.0 16v pb 2002 rok

  5. #4
    Administrator Awatar Netoper
    Model
    Był MKII
    Silnik
    2.5 PB+LPG
    Od
    26 Apr 2007
    Mieszka w
    Warszawa
    Jak sonda oscyluje w granicach 1V no to by znaczyło że za dużo paliwa idzie, więc jeśli to nie temperatura, to by wskazywało na przeciekający wtryskiwacz, bo przy takim wskazaniu lambdy PCM korygowałby w dół czasy wtrysków aby lambda zaczęła też i dołem chodzić.

  6. #5
    Niedzielny kierowca
    Opis
    mk1/mk3
    Od
    27 Dec 2009
    Mieszka w
    zakopane/gdansk
    Cytat Zamieszczone przez Netoper Zobacz posta
    Jak sonda oscyluje w granicach 1V no to by znaczyło że za dużo paliwa idzie, więc jeśli to nie temperatura, to by wskazywało na przeciekający wtryskiwacz, bo przy takim wskazaniu lambdy PCM korygowałby w dół czasy wtrysków aby lambda zaczęła też i dołem chodzić.
    Sprawdze jeszcze raz.Czyli w jakich granicach powinna oscylowac 0.85-1.0v?Jak.uszkodzona to ktora.trza było by wymienic?1czy2?Przyznam że jak stoi i pracuje na jałowym to czuć z wydechu delikatnie.zapach benzyny...ogolnie posiadam go 6 lat i nalatane ma.235km.sondy nie.ruszałem.może już.czas.na nia?Na lpg przelatane jest gdzies w granicach 80kkm.Po resecie pcm pokazuje mi 14-15l pb na kompie lpg jak 2.5 tysia obrotow to na 100km w miescie wyszlo 16.5l jak wkrecam go wysoko to 13.6:/

    Praca sondy zrobiona teraz przez obdII robiona programem Pistom i Fordscan lite na telefonie:

    Program Pistom pokazuje wartosci:

    Sonda1. Sonda2.
    0.840v. 0.055v
    0.790v. 0.210v
    0.485v. 0.455v
    0.660v. 0.575v
    0.845v. 0.640v
    0.755v. 0.225v
    0.900v. 0.765v
    0.050v. 0.315v
    0.030v. 0.040v
    0.115v. 0.760v
    0.885v. 0.735v
    0.900v. 0.730v
    0.215v. 0.710v
    0.490v. 0.675v
    0.080v. 0.695v
    0.085v. 0.065v
    0.750v. 0.095v
    0.225v. 0.120v
    0.165v. 0.635v
    0.020v. 0.330v
    0.010v. 0.565v
    0.025v. 0.155v
    0.030v. 0.045v
    0.870v. 0.190v

    Wydaje mi się że 1 sonda pracuje dziwnie bo ma duże spadki pomiedzy 0.85 i zara nagle 0.010:/

    FordScan lite:






    MAF pokazuje prace od 24,34 i przeważnien stoi oko.40-45KPA
    Ostatnio edytowane przez gienek ; 12-01-2017 o 20:25
    Mondeo mk3 2.0 16v pb 2002 rok

  7. #6
    Niedzielny kierowca
    Opis
    mk1/mk3
    Od
    27 Dec 2009
    Mieszka w
    zakopane/gdansk
    Dzisiejszy test pracy sondy w drodze do pracy na rozgrzanym autku.Z różnymi prędkościami i przyspieszeniem.Po tym wydaje mi się ze 1 sonda pracuje ospale bo ma duże spadki;/









    Mondeo mk3 2.0 16v pb 2002 rok

  8. #7
    Administrator Awatar Netoper
    Model
    Był MKII
    Silnik
    2.5 PB+LPG
    Od
    26 Apr 2007
    Mieszka w
    Warszawa
    ta o2s12 to jest sonda za katalizatorem, więc ona nie powinna chodzić jak tak przy kolektorze, ideałem jest linia pozioma w zakresie 0.4-0.6.
    Ideału nie da się praktycznie osiągnąć, ale wykres powinien być zdecydowanie spokojniejszy niż u Ciebie.
    Coś w ten deseń (prawy wykres)
    http://obrazki.elektroda.pl/8535037500_1398498108.jpg
    Jak u Ciebie ta za katem ma taką pracę jak screenujesz to może sugerować że katalizator dziurawy się robi.

    A tak w ogóle dziwnie to wygląda że u Ciebie obie sondy ponad 1V wyskakują, może to tylko błąd programu że zawyża.

  9. #8
    Niedzielny kierowca
    Opis
    mk1/mk3
    Od
    27 Dec 2009
    Mieszka w
    zakopane/gdansk
    czyli sonda jest ok czy do wymiany ogólnie mam jeszcze strumienice z emulatorem odsadzającym dla sondy dla testu można było by zamienić i sprawdzić różnice..Jeżeli chodzi o kata ogólnie nie dzwoni nic ani nie śmierdzi jajami co by sugerowało na wypalanie się;/ Bardziej mnie zastanawia praca 1wszej sondy bo ona odpowiada za mieszanka a 2 jest korygująca jak się nie mylę?To jest błąd chyba programu bo 1 to jest wyżej bo w innym max wartość jaką osiąga to jest 0.950v w poście #5 jest sprawdzane 2 programami.1 Pistom gdzie pokazuje wartości cyfrowo i 2 ze screenami z ford scan.Czyli co byście proponowali wymianę sondy?Ale auto dynamike swoją ma tylko że dziś po jeździe w mieście przejechałem 100km i zatankowałem lpg i wyszło mi 14.9;/. Co chwile inaczej pokazuje różnica do 3l-lpg a styl jazdy ten sam ;/ wcześniej nie było aż tak to widoczne;/

    ---------- Post added at 12:01 ---------- Previous post was at 12:00 ----------

    http://obrazki.elektroda.pl/8535037500_1398498108.jpg

    jakim to było programem sprawdzane ?

    bo nawet po pracy to widać ze sonda 1 oscyluje od 0.1-0.8 bez spadku do 0 a 2 ładnie stoi a nie lata jak u mnie ;/ check ani nic nie wyskakuje
    Ostatnio edytowane przez gienek ; 13-01-2017 o 12:02
    Mondeo mk3 2.0 16v pb 2002 rok

  10. #9
    Administrator Awatar Netoper
    Model
    Był MKII
    Silnik
    2.5 PB+LPG
    Od
    26 Apr 2007
    Mieszka w
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez gienek Zobacz posta
    ogólnie mam jeszcze strumienice z emulatorem odsadzającym dla sondy dla testu można było by zamienić i sprawdzić różnice..Jeżeli chodzi o kata ogólnie
    Skoro katalizator jest no to po co tulejka?

    A co do pierwszej sondy to ciężko wyczuć na nieruchomych wykresach o co chodzi z tymi spadkami, czy to podczas jazdy czy podczas naciskania/puszczania pedału gazu.
    Ogólnie z nią jakiejś bidy nie ma.
    Cytat Zamieszczone przez gienek Zobacz posta
    auto dynamike swoją ma tylko że dziś po jeździe w mieście przejechałem 100km i zatankowałem lpg i wyszło mi 14.9;/. Co chwile inaczej pokazuje różnica do 3l-lpg a styl jazdy ten sam ;/ wcześniej nie było aż tak to widoczne;/
    No ale wcześniej nie było chyba tak zimno jak teraz? po za tym jeśli skoczyło spalanie na LPG no to albo to wina niedogrzanego silnika, albo trza podregulować kuchenkę.

  11. #10
    Niedzielny kierowca
    Opis
    mk1/mk3
    Od
    27 Dec 2009
    Mieszka w
    zakopane/gdansk
    Kuchenka.po regulacji.Termostat po.wymianie wczesniej palil.normalnie w miare 12-13max.Sonda.1.oscyluje.przy dodaniu gazu badz zwalnianiu.A dzis mnie zaskoczyla.2.bo pokazala.prace.taka;







    A to po.dodaniu gazu i podczas jazdy.







    Kata mam ale mam jeszcze strumienice.i emulator na.sonde w garażu lezy kiedys mialem.zalozyc.i tak.sobie.czeka.
    Mondeo mk3 2.0 16v pb 2002 rok

  12. #11
    Administrator Awatar Netoper
    Model
    Był MKII
    Silnik
    2.5 PB+LPG
    Od
    26 Apr 2007
    Mieszka w
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez gienek Zobacz posta
    Kuchenka.po regulacji
    Kwestia czy po poprawnej...
    A co do dzisiejszych wyników to są jak najbardziej prawidłowe.
    A temperatura 83 to zbyt niska,chyba że silnik jeszcze nie był rozgrzany.
    Termostat ma punkt pierwszego otwarcia przy 92, więc temperatura nie powinna spadać poniżej 90, jak silnik niedogrzany to jak najbardziej ma to wpływ na wzrost spalania

  13. #12
    Niedzielny kierowca
    Opis
    mk1/mk3
    Od
    27 Dec 2009
    Mieszka w
    zakopane/gdansk
    Cytat Zamieszczone przez Netoper Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez gienek Zobacz posta
    Kuchenka.po regulacji
    Kwestia czy po poprawnej...
    A co do dzisiejszych wyników to są jak najbardziej prawidłowe.
    A temperatura 83 to zbyt niska,chyba że silnik jeszcze nie był rozgrzany.
    Termostat ma punkt pierwszego otwarcia przy 92, więc temperatura nie powinna spadać poniżej 90, jak silnik niedogrzany to jak najbardziej ma to wpływ na wzrost spalania
    Ale w tescie zegarow temp.jest 95na biegu jalowym.podczas.jasdy wiadomo spadbie bo idzie w obieg duzy...
    Mondeo mk3 2.0 16v pb 2002 rok

  14. #13
    Administrator Awatar Netoper
    Model
    Był MKII
    Silnik
    2.5 PB+LPG
    Od
    26 Apr 2007
    Mieszka w
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez gienek Zobacz posta
    jasdy wiadomo spadbie bo idzie w obieg duzy...
    No i po to jest termostat żeby zamykał duży obieg jak temperatura silnika spada.
    Sama lambda w większości przypadków kuchenek sekwencyjnych jest wyłączana w programie, czy wręcz w ogóle nie podłączana do sterownika, no bo stroicielowi i pracy samej kuchenki to praktycznie do niczego.
    Więc za podniesienie spalania nawet jak ta lambda by się wyłożyła (byłby check) to i tak nie wpływa.
    Pozostaje niedogrzany silnik, i wystrojenie kuchenki, skoro to nie to,
    no to słabe ciśnienie w oponach albo coś z samym silnikiem, np niewłaściwe luzy zaworów czy wypalone zawory. Może świeczki zaczynają klękać czy cewka, przewody.
    Druga sprawa
    Cytat Zamieszczone przez gienek Zobacz posta
    wcześniej nie było aż tak to widoczne;/
    Te wcześniej to też było przy takich minusowych temperaturach jak obecnie? Drogi były suche czy wilgotne, opony letnie czy zimowe, ciśnienie w oponach przy obecnych temperaturach jest takie samo jak "wcześniej" ? bo to wszystko razem wpływa też na spalanie.

    To że sondy u Ciebie zupełnie inaczej pracują niż na wrzuconym przeze mnie screenie, to nie jest kwestia programu a samej pracy silnika, składu spalin wyprodukowanych przez silnik, sprawności katalizatora (bo to że jajami nie wali nie oznacza że jest w 100% sprawny) albo problemu z sondami.
    Po co tulejka jak katalizator jest?
    Wykresy sond zmieniają swoją charakterystykę wyglądu w zależności od odciążenia silnika.

    Na moim screenie też widać że sonda w kolektorze(ta po lewej) dołem przysiadła, ale jak się nie widzi reszty danych, nie wiem w jakim momencie to było, czy przy puszczeniu gazu czy przy wciśnięciu, przy jakich obrotach, jak wyglądają w tym czasie korekty, to nic się nie wywnioskuje o jej sprawności. To był poglądowy wrzut i mający pokazać prawidłową pracę lambdy za katalizatorem, (prawy wykres)
    Ostatnio edytowane przez Netoper ; 13-01-2017 o 17:22

  15. #14
    Niedzielny kierowca
    Opis
    mk1/mk3
    Od
    27 Dec 2009
    Mieszka w
    zakopane/gdansk
    Sam już nie wiem do końca:/ Świeczki kable cewka sprawdzane były dziwne bo na zegarach normalnie mi pokazuje temperaturę płynu:/ myślałem ze sonda kaput a tu zonk mały się okazał
    Mondeo mk3 2.0 16v pb 2002 rok

  16. #15
    Pochłaniacz prostych Awatar komandir
    Imię
    Albert
    Model
    MKIII
    Silnik
    lpg
    Opis
    Ford Mondeo Mk3, Ford focus Mk1
    Od
    02 Aug 2005
    Mieszka w
    SANDOMIER\Belgia
    U mnie jak telepało silnikiem, raz był spokój raz telepało okazało się że przepuszczał gaz do kolektora jeden z wtryskiwaczy gazowych. Po wymianie oki. A też szukałem nawet poszło auto na sprawdzenie zaworów i były w normie. A te objawy są podobne i do zaworów i do zużytych świec kabli itp. Tak więc niech Ci sprawdzi czy nie puszcza wtryskiwacz. A jakiej firmy masz? Czy jak przelącza z benzyny na gaz np na postoju to czuć ten moment np obroty zlecą w dół bądz a szarpie? bo jak tak to wtrysk bo tak miałem dopiero po tym się uspokoiło.
    SUZUKI GSX-R albo NIC!!!

Podobne wątki

  1. [Zetec] Brak mocy, telepanie
    By emilmmz in forum Silnik - Zetec, Duratec rzędowy
    Odpowiedzi: 18
    Ostatni post / autor: 25-10-2015, 22:45
  2. [MkII] Telepanie i dudnienie podczas przyśpieszania
    By jolzi in forum Podwozie, zawieszenie, napęd i wydech
    Odpowiedzi: 19
    Ostatni post / autor: 09-11-2011, 16:31
  3. [TDCi MKIII] Telepanie budy na zimny silniku
    By speedy32 in forum Silnik - Diesel
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 30-12-2010, 21:14
  4. [TDDi MKIII] telepanie
    By lutek777 in forum Silnik - Diesel
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 07-10-2009, 09:06
  5. [MkII] telepanie tylnych klocków
    By mondipython in forum Podwozie, zawieszenie, napęd i wydech
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 16-09-2006, 22:36

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów