+ Odpowiedz w tym wątku
Pokaż wyniki od 1 do 19 z 19
  1. #1
    Kursant
    Model
    MKIII
    Silnik
    1.8 110 KM
    Od
    19 Jun 2017
    Mieszka w
    Wiewiórczyn

    Dziwna praca klimatyzacji

    Witam,
    Przeszukalem forum i nie moge znalezc podobnej usterki do mojej, tj. Klima pomimo wylaczenia przycisku A/C i OFF dalej pracuje. Tzn sprezarka zalacza sie na kilkanascie sekund i rozlacza, na postoju nie czuc chlodu, ale podczas jazdy czuc ze klima pracuje. Zaraz po odpaleniu slychac jak sprezarka sie załącza i co za tym idzie wiatrak chlodnicy też. Nie ma znaczenia czy auto bylo rozgrzane czy po 3 dniach odpalane, czy przy gaszeniu klima byla wylaczona czy wlaczona, po prostu nie reaguje na panel (mam na mysli przycisk OFF, reszta dziala ok)
    Jakies pomysły drodzy klubowicze?:-)

    Dodam ze po zakupie bylo podobnie, po odlaczeniu aku bylo na chwile ok, (ze 3 dni)
    Auto to 2002 1.8 125km. Climatronic
    Ostatnio edytowane przez izyko ; 16-07-2017 o 11:37

  2. # ADS
    Reklama
    Od
    25/05/2012
    Mieszka w
    Forum
    Posty
    Many
     

  3. #2
    Klubowicz Awatar RadkoR
    Imię
    Radek
    Model
    Mondeo MkIII
    Silnik
    1.8Pb 125KM
    Opis
    2FL 2006r
    Od
    08 Sep 2011
    Mieszka w
    Warszawa (WB)
    W sumie przyczyny mogą być raczej 2:
    1. Uszkodzony panel (sterownik) klimatyzacji.
    2. Zbyt mała szczelina powietrzna sprzęgiełka sprężarki.



    Sprzęgło układu klimatyzacji
    Szczelina powietrzna - sprzęgło - klimatyzacja = 0,35 - 0,75 mm
    Ostatnio edytowane przez RadkoR ; 16-07-2017 o 12:24

  4. #3
    Pogromca zakrętów Awatar Jendrekmak
    Model
    2x Citroen C5 X7
    Silnik
    2.0Hdi
    Od
    03 Jan 2010
    Mieszka w
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez RadkoR Zobacz posta
    2. Zbyt mała szczelina powietrzna sprzęgiełka sprężarki.
    raczej nie bo:
    Cytat Zamieszczone przez izyko Zobacz posta
    prezarka zalacza sie na kilkanascie sekund i rozlacza

    Cytat Zamieszczone przez izyko Zobacz posta
    Klima pomimo wylaczenia przycisku A/C i OFF dalej pracuje
    wyłącz nawiew na szybę a włącz np. tylko na nogi i wtedy sprawdzaj reakcję na klawisz AC bo fordy w tych rocznikach miały tak, że jak był włączony nawiew tylko na szybę lub na szybę i kratki to klima zawsze była załączona niezależnie od klawisza AC i świecenia się diody AC (tak miałem w Focusie 2002)
    Ostatnio edytowane przez Jendrekmak ; 16-07-2017 o 14:39
    było 2.0 tdci kombi 2004 FL
    teraz 2xCitroen C5 2012 kombi 2.0 HDi 140 i 163KM

  5. #4
    Kursant
    Model
    MKIII
    Silnik
    1.8 110 KM
    Od
    19 Jun 2017
    Mieszka w
    Wiewiórczyn
    Wlasnie ja najczesciej uzywam i jest tak samo. Na szybe czy na twarz jest tak samo. Panel na Off, ac nie swieci a dalej wali chlodem
    Ostatnio edytowane przez izyko ; 16-07-2017 o 21:16

  6. #5
    Pogromca zakrętów Awatar Jendrekmak
    Model
    2x Citroen C5 X7
    Silnik
    2.0Hdi
    Od
    03 Jan 2010
    Mieszka w
    Warszawa
    podepnij komputer albo odczytaj błędy z panela klimy. generalnie jeśli nie masz żółtej ikonki (nawiew na szyby nad przyciskiem OFF) na panelu klimy to i tak poszukaj takiego z żółtą i podmień bo wcześniej czy później są z tym problemy.

    tu masz panel z żółtą ikonką za 30zł z 1 miesiącem gwarancji co jest bardzo okazyjną ceną bo średnia cena to 80-150 a bywa i za 250-300 http://allegro.pl/panel-sterowania-n...871947335.html
    Ostatnio edytowane przez Jendrekmak ; 17-07-2017 o 09:31
    było 2.0 tdci kombi 2004 FL
    teraz 2xCitroen C5 2012 kombi 2.0 HDi 140 i 163KM

  7. #6
    Kursant
    Model
    MKIII
    Silnik
    1.8 110 KM
    Od
    19 Jun 2017
    Mieszka w
    Wiewiórczyn
    Zamowilem dzisiaj ELMa, zobaczymy jak przyjdzie co tam w trawie piszczy a panel mam z żółtą ikoną, ale dla pewności jeszcze pozniej sprawdze

    Edit: sprawdzilem, panel mam z żółtą ikoną
    Ostatnio edytowane przez izyko ; 18-07-2017 o 05:44

  8. #7
    Pogromca zakrętów Awatar Jendrekmak
    Model
    2x Citroen C5 X7
    Silnik
    2.0Hdi
    Od
    03 Jan 2010
    Mieszka w
    Warszawa
    rozumiem, że sprawdzałeś pracę sprężarki klimy kiedy przy kierunkach nawiewów paliła się np. tylko dioda (nawiew na nogi) pod przyciskiem OFF a pozostałe 3 były wyłączone?
    było 2.0 tdci kombi 2004 FL
    teraz 2xCitroen C5 2012 kombi 2.0 HDi 140 i 163KM

  9. #8
    Pieszy
    Model
    MKIII
    Silnik
    2.0 130 KM
    Od
    21 Jul 2017
    Mieszka w
    Tychy
    Witam.
    Mam problem z.klimatyzacją na trasie chłodzi a w miescie się wyłącza niechodzi wentylator.chłodnicy(wymieniony na drugi i tez bez.zmian)dodam że w zimę miał odbicia i czasem w cieplejsze dni też a mianowicie że wentylator chodził non stop przy zalonczonym zapłonie,tak że w zimę musialem przekaźnik wyciągać miał ktoś podobny problem niewiem gdzie szukać?
    Dodam że niemoge wejść w test klimatyzacji z panela.
    Panel z ikonką odmrazanie szybu przedniej
    Ostatnio edytowane przez Tabi ; 25-07-2017 o 23:48

  10. #9
    Administrator Awatar Netoper
    Model
    Był MKII
    Silnik
    2.5 PB+LPG
    Od
    26 Apr 2007
    Mieszka w
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez Tabi Zobacz posta
    wentylator.chłodnicy(wymieniony na drugi i tez bez.zmian)
    Bez jakich zmian? wentylator dalej martwy? Brak I biegu czy też drugiego?
    Wprawdzie Konstytucja gwarantuje wolność wypowiedzi, ale nie gwarantuje wolności po wypowiedzi.

  11. #10
    Pieszy
    Model
    MKIII
    Silnik
    2.0 130 KM
    Od
    21 Jul 2017
    Mieszka w
    Tychy
    Cytat Zamieszczone przez Netoper Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez Tabi Zobacz posta
    wentylator.chłodnicy(wymieniony na drugi i tez bez.zmian)
    Bez jakich zmian? wentylator dalej martwy? Brak I biegu czy też drugiego?
    Tak nie wlancza się.wentylator mam tylko jeden.
    Prąd dochodzi wtyczka cala jak by impulsu niedostawal na krótko wentylator chodzi jak omine moduł

  12. #11
    Administrator Awatar Netoper
    Model
    Był MKII
    Silnik
    2.5 PB+LPG
    Od
    26 Apr 2007
    Mieszka w
    Warszawa
    No to masz uszkodzony moduł/rezystor, jego trzeba wymienić a nie wiatraki.
    Ostatnio edytowane przez Netoper ; 26-07-2017 o 14:42
    Wprawdzie Konstytucja gwarantuje wolność wypowiedzi, ale nie gwarantuje wolności po wypowiedzi.

  13. #12
    Pieszy
    Model
    MKIII
    Silnik
    2.0 130 KM
    Od
    21 Jul 2017
    Mieszka w
    Tychy
    Ja wymienialem caly wiatrak z modułem.
    Mozliwe jest ze moze byc wina panela ze sterownikami?

  14. #13
    Pieszy
    Model
    MKIII
    Silnik
    2.0 130 KM
    Od
    21 Jul 2017
    Mieszka w
    Tychy
    Odpiolem dzisiaj wtyczki z panela sterowania i wpiolem spowrotem klima chodzi a wiatrak też.sam nie wiem w czym problem gdyby był moduł to by już niezagadal

  15. #14
    Administrator Awatar Netoper
    Model
    Był MKII
    Silnik
    2.5 PB+LPG
    Od
    26 Apr 2007
    Mieszka w
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez Tabi Zobacz posta
    sam nie wiem w czym problem
    Możliwe że na wtyczce jakiś niekontakt się zrobił i jak odpiąłeś/zapiąłeś to się przeczyściło.
    Ewentualnie jakaś zawiecha w sofcie panelu i po resecie soft się odświeżył.
    Trzecie co mi przychodzi do głowy to że któryś kabelek pod izolacją się rozpadł i jak poruszałeś to jakoś zaskoczył.

    Cenne info od Ciebie , bo nie pamiętam aby przy takich objawach myk z odpięciem panela zlikwidował tego typu problem.

    Zobacz jeszcze w wolnej chwili czy teraz test panela zaskoczy.
    Ostatnio edytowane przez Netoper ; 28-07-2017 o 08:19
    Wprawdzie Konstytucja gwarantuje wolność wypowiedzi, ale nie gwarantuje wolności po wypowiedzi.

  16. #15
    Pieszy
    Model
    MKI
    Silnik
    2.0 130 KM
    Od
    02 Aug 2017
    Mieszka w
    Warszawa

    u mnie też dziwnie pracuje

    W ub. roku dałem klime do nabicia, podziałała sprawnie 2 miesiące i przestała. Tarcza kręciła się kilka sekund i przestawała (w tym czasie chłodziło tylko od strony pasazera i trochę na środku, od kierowcy wcale) w końcu po jakimś czasie przestała się załączać całkiem (przycisk na panelu działal). 2 miesiące temu oddałem do warsztatu, powiedzieli że regulowali sprzęgło i powinno działać. Ok Wszystko było dobrze do tego tygodnia. Tarcza kręciła się cały czas i w aucie zimno jak w lodówce. Wczoraj wsiadłem w auto i te same objawy co rok temu. Chłodzi (ale słabiej) tylko część nawiewów a tarcza kręci się kilka sekund i sie zatrzymuje i tak w koło (jakby nie mogła "zaskoczyć). Co to może być?? jechać do tych mechaników niech regulują jeszcze raz? Czy to może coś innego?

  17. #16
    Administrator Awatar Netoper
    Model
    Był MKII
    Silnik
    2.5 PB+LPG
    Od
    26 Apr 2007
    Mieszka w
    Warszawa
    Cytat Zamieszczone przez luciu001 Zobacz posta
    Chłodzi (ale słabiej) tylko część nawiewów a tarcza kręci się kilka sekund i sie zatrzymuje i tak w koło (jakby nie mogła "zaskoczyć). Co to może być??
    Klasyczny objaw małej ilości czynnika w układzie, czynnik nie nadąża spływać i czujnik niskiego odcina sprężarkę.
    Chyba że dysza rozprężna przykitowana to wtedy też nawiewy nierówno temperaturę podają i czujnik wysokiego rozłącza sprężarkę.
    Trzeba by podpiąć maszynkę sprawdzić ciśnienia i ilość czynnika.
    Wprawdzie Konstytucja gwarantuje wolność wypowiedzi, ale nie gwarantuje wolności po wypowiedzi.

  18. #17
    Pieszy
    Model
    MKI
    Silnik
    2.0 130 KM
    Od
    02 Aug 2017
    Mieszka w
    Warszawa
    Dzięki! Układ napełniony faktycznie było mało czynnika, narazie działa jak należy. Pozdr.

  19. #18
    Klubowicz Awatar RadkoR
    Imię
    Radek
    Model
    Mondeo MkIII
    Silnik
    1.8Pb 125KM
    Opis
    2FL 2006r
    Od
    08 Sep 2011
    Mieszka w
    Warszawa (WB)
    Nie działa jak należy, skoro w ciągu 2-óch miesięcy zszedł czynnik na tyle, że klima przestała działać.
    Najpierw trzeba porządnie sprawdzić układ, znaleźć nieszczelność, naprawić a później napełniać. Tak to wyrzucanie pieniędzy raz na 2 miesiące.

  20. #19
    Kursant
    Model
    MKIII
    Silnik
    1.8 110 KM
    Od
    19 Jun 2017
    Mieszka w
    Wiewiórczyn

    Red face

    Cytat Zamieszczone przez Jendrekmak Zobacz posta
    rozumiem, że sprawdzałeś pracę sprężarki klimy kiedy przy kierunkach nawiewów paliła się np. tylko dioda (nawiew na nogi) pod przyciskiem OFF a pozostałe 3 były wyłączone?
    dokładnie tak robilem jak napisales, klima chodzi caly czas.
    Doszedl mi juz ELM i nie ma zadnego bledu z klimy. Selftest tez nic nie pokazal.
    Tak wyglada moj panel gwoli scislosci Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20170824_171104_HDR.jpg
Wyświetleń:	11
Rozmiar:	373.1 KB
ID:	8218
    Ostatnio edytowane przez izyko ; 24-08-2017 o 17:14

Podobne wątki

  1. [MkII] dziwna praca 2.0
    By borsuk88 in forum Tuning
    Odpowiedzi: 15
    Ostatni post / autor: 17-05-2011, 19:09
  2. [MkIII] dziwna praca
    By flipers in forum Klimatyzacja i wentylacja
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 23-04-2011, 16:17
  3. dziwna praca ASB
    By wazon1985 in forum Automatyczne skrzynie biegów
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 18-12-2010, 18:23
  4. [MkIII] Dziwna praca klimatyzacji
    By irekp in forum Klimatyzacja i wentylacja
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 28-05-2008, 12:35
  5. dziwna praca
    By macias in forum Silnik - Zetec, Duratec rzędowy, 1.8 SCI
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 22-03-2006, 13:46

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów