+ Odpowiedz w tym wątku
Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 123456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 143
  1. #21
    Kursant
    Opis
    MK3 v6
    Od
    10 Jul 2011
    Mieszka w
    Pszczyna
    Nabyłem interfejsc ELM 1.4 od gościa z allegro, miałem do niego blisko wiec podjechałem czy działa okazało sie ze nie ale i tak go wziełem.

    I zaczęłem przerabiać wg instrukcji. Hyperterminal dawał FB Error i NO DATA więc do przerobienia.

    Po otwarciu na płytce pisało 1.4a ale układ był inny.

    Dlatego dodam małe sprostowanie to tej instrukcji moze komuś sie przyda.

    Soporo z tych elementów nie miałem, nieco inne ułożenie, ale T2 i T5 były okok siebie. po zrobieniu tego wg instrukcji (odciecie od T5 scieżki do stabilizatora i połączenie z tym kwardacikiem GND) interfejs dalej nie łączył sie z mondkiem.

    A wiec u mnie małe sprotowanie takie ze GND nie miałem na tym kwardaciku, tylko bezpośrednio do czarnego kabelka, wówczas chodzi tak jak powinien.

    (między T2 a T5 miałem dosłowienie półmilimetra odstepu, więc musiałem patrzeć pod lupą czy napewno tne dobrą scieżke)

  2. # ADS
    Reklama
    Od
    25/05/2012
    Mieszka w
    Forum
    Posty
    Many
     

  3. #22
    Kursant
    Opis
    Mondeo 2.0TDCI
    Od
    22 Jun 2010
    Mieszka w
    Sieradz
    Witam
    Czy ktoś miał ELM z allegro od PMfactory? Bo mam i obdII nie działa, błędy z fb error są. Nie wiem czy przerobie nie coś da bo ScanXL poduszki i abs działa nie działa tylko połączenie z silnikiem przez powertrain.

  4. #23
    Kursant
    Opis
    Ford Focus 2002 1.6 benzyna
    Od
    11 Feb 2011
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Cytat Zamieszczone przez mpaszka Zobacz posta
    Witam
    Czy ktoś miał ELM z allegro od PMfactory? Bo mam i obdII nie działa, błędy z fb error są. Nie wiem czy przerobie nie coś da bo ScanXL poduszki i abs działa nie działa tylko połączenie z silnikiem przez powertrain.
    Poduszki i ABS komunikują się za pomocą innego protokołu (ISO 9141-2, przynajmniej tak jest w moim Focusie), który w tych ELMach działa prawidłowo.

  5. #24
    JaJ0s
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez atom Zobacz posta
    Przedstawiam tutaj modyfikację interfejsu ELM327 v1.4a, którą należy wykonać w celu poprawnej pracy interfejsu z protokołem J1850 PWM, wykorzystywanym przez Fordy.
    Dzięki wielkie kolego. Kupiłem najtańszy na BT i nie działał. Lutownica w rękę i teraz śmiga jak należy:-) Płytka inna ale zasada ta sama. Nożykiem do papieru też dało rade bez problemu.

    Tak dla ścisłości:
    http://allegro.pl/elm-327-bt-bezprze...689917632.html


    Piotrek
    Ostatnio edytowane przez JaJ0s ; 25-07-2011 o 12:27

  6. #25
    uze
    Gość
    Witam, ja posiadam Elm327 bluetooth, i nie działa z silnikiem TDDI, jest to na 99% ten sam model co u kolegi JaJ0s, czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat przeróbki tej właśnie wersji?

    http://imageshack.us/g/198/20110803131410.jpg/

  7. #26
    Kasowanie błędów na wyłączonym silniku. Zasilanie na ELMie 2,4V - 4,7V
    Witam,
    Przerobiłem ELMA zgodnie z instrukcją ale na wyłączonym silniku wskazuje mi napięcie 2,4V i nie mogę się połączyć z komputerem, natomiast po załączeniu silnika wskazuje mi 4,7V i mogę się połączyć.
    Czy ktoś mógłby napisać jak na ELMA podać +12V, tak żeby to było bezpieczne dla układu i dało się kasować błędy na wyłączonym silniku?
    Nigdzie w postach nie udało mi się znaleźć tej prozaicznej sprawy jak podać 12V z aku na płytkę. Według 1 punktu należałoby mieć 12V na ELMIE .
    Wszystko, co doskonałe dojrzewa powoli.

  8. #27
    Kursant
    Opis
    Ford Focus 2002 1.6 benzyna
    Od
    11 Feb 2011
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Cytat Zamieszczone przez witoldolszewski Zobacz posta
    Nigdzie w postach nie udało mi się znaleźć tej prozaicznej sprawy jak podać 12V z aku na płytkę. Według 1 punktu należałoby mieć 12V na ELMIE .
    Te 12V to jest na 16 pinie złącza OBDII, więc jak podepniesz ELMa pod złącze to powinieneś mieć 12V. Podałem dlatego takie info, że do testów jest potrzebne 12V, bo może w jakimś aucie przy wyłączonym zapłonie nie jest podawane. Wtedy należało by włączyć zapłon. Można także test wykonać korzystając z zewnętrznego zasilacza bez podpinania do auta.
    Jeśli masz inne napięcie akumulatora, jakie odczytuje Ci ELM, to coś jest nie tak, być może zrobiłeś jakiś błąd przy przerabianiu ELMa albo jakiś problem z instalacją.

  9. #28
    No właśnie dziwi mnie to, że mam inne napięcie... Jednak łączy się i jest komunikacja. Może jakiś inny układ Chińczycy zastosowali...

    Jako laikowi w tych kwestiach udało mi się ustalić, że:
    1. Podłączać się do kompa kiedy kluczyk jest w położeniu II.
    2. Na wyłączonym silniku, ale z palącymi się kontrolkami, można kasować błędy.
    3. Silnik pracuje - nie da się wykasować błędów
    Wszystko, co doskonałe dojrzewa powoli.

  10. #29
    Pochłaniacz prostych Awatar KLUSEK
    Imię
    Krzysiek
    Model
    MKI
    Silnik
    1.6 88 KM
    Opis
    BMW E46 Coupe FL
    Od
    04 Jul 2007
    Mieszka w
    Piaseczno
    Dziwne, bo u mnie na ELM 1.3a bez problemu kasuje błędy jak silnik odpalony. Może to kwestia ECU (ja mam MK2 a Wy MK3)
    Jest:
    Black BMW E46 Coupe FL 320CD M-Pakiet


    Było:
    Baza: MK2 V6 Light Green Nordic - GHIA
    Dolot: SVT Lite (ST200 UIM, ST200 LIM, 60mm TB thin-blade, ST200 Airbox, Pipercross panel)
    Body: Pakiet ST24
    Wnętrze: Półskóra RECARO (ST200)

  11. #30
    Kursant Awatar jogo
    Imię
    Wojtek
    Model
    MKII
    Silnik
    1.8 115 KM
    Opis
    Ford Mondeo MK2 kombi 1,8 16V B+G
    Od
    08 Aug 2010
    Mieszka w
    Zamość
    Witam,pisałem dziś do gościa którego polecacie na allegro,pytając o elem 327 1,4b.Pytanie brzmiało czy z rocznikiem 97 B bedzie działał,odpowiedział ze nie.To jak to jest w koncu z tym elemem,zadziała czy nie zadziała z moim autem?

  12. #31
    Zielony listek Awatar Titus
    Imię
    Mariusz
    Opis
    MK2
    Od
    18 Feb 2007
    Mieszka w
    Rawa Mazowiecka
    Cytat Zamieszczone przez mpaszka Zobacz posta
    Czy ktoś miał ELM z allegro od PMfactory

    Ja kupiłem od PMfactory i lipa jest. Na dniach będę go przerabiał

    Interfejs przerobiony i dalej nie działa. Zostało mi tylko przelutować kabel bezpośrednio do czarnego kabelka, tak jak pisał Darpaj
    Ostatnio edytowane przez Titus ; 02-09-2011 o 19:38
    MKII 2.0 B+G KOMBI Sekw.
    TOURMALLARDGREEN


  13. #32
    Kursant
    Opis
    Mondeo Mk II V6
    Od
    30 Aug 2011
    Mieszka w
    Rzeszów
    Cytat Zamieszczone przez Titus Zobacz posta
    Ja kupiłem od PMfactory i lipa jest. Na dniach będę go przerabiał

    Interfejs przerobiony i dalej nie działa. Zostało mi tylko przelutować kabel bezpośrednio do czarnego kabelka, tak jak pisał Darpaj
    Ja rowniez zakupilem od PMFactory i w MK2 2000 rok rowniez nie dziala. W innym samochodzie natomiast dziala. Na aukcji tego sprzedawcy jest link do strony, gdzie mozna sprawdzic czy samochod posiada OBD II. Moj samochod jest wiec jestem ciekaw czy w gre wchodzi reklamacja.

    Titus napisz czy po podpieciu sie w innym miejscu pod GND interfejs zadzialal, bo nie wiem czy probowac go przerabiac.
    A przy okazji pytanie. Jak najlepiej otworzyc obudowe tego ELM-a?

  14. #33
    Zielony listek Awatar Titus
    Imię
    Mariusz
    Opis
    MK2
    Od
    18 Feb 2007
    Mieszka w
    Rawa Mazowiecka
    Cytat Zamieszczone przez dj69 Zobacz posta
    Jak najlepiej otworzyc obudowe tego ELM-a?

    Trzeba odkleić naklejkę pomarańczowo-niebieską. Pod nią są cztery śrubki.

    Cytat Zamieszczone przez dj69 Zobacz posta
    czy w gre wchodzi reklamacja.
    Ja kontaktowałem się z gościem. Cały czas wciskał mi że to ja nie potrafię skonfigurować połączenia i walił teksty że ford jest najłatwiejszy do diagnostyki itp.

    Eureka! wreszcie działa. Trzeba było przylutować kabelek nie do "kwadratu" lecz bezpośrednio do czarnego przewodu.
    Ostatnio edytowane przez Titus ; 03-09-2011 o 20:53
    MKII 2.0 B+G KOMBI Sekw.
    TOURMALLARDGREEN


  15. #34
    Moderator MKP
    -PRND21-
    Awatar SteelRat
    Model
    03 Wagon by Kleber
    Silnik
    V6+
    Opis
    six gear pack
    Od
    12 Mar 2008
    Mieszka w
    Wrocław
    ja rowniez zanabylem 1.4a, ale za 48 pln? zaryzykowalem, ze najwyzej to nie zadziala, w opisie nie bylo slowa, ze to 1.4a, otworzylem, polukalem i tez wyszlo, ze zle zrobili plytke, pocialem sciezke od T5, przelutowalem do masy, wyglada, ze dziala.

    zawsze to tansza alternatywa...

    dzieki ATOM, zes to rozpracowal
    ДИРЕКТОР ИНТЕРНЕТА
    Muszę mieć auto, by móc pracować, muszę mieć pracę, by móc utrzymać auto.
    Się nie ścigam, się tylko śpieszę, bo muszę zatankować.

    Rycząca BeSTyja wypustu trzeciego - Kleber Edyszyn

    A PARAGON MASZ?
    Mondi Mark One GLX bZdetec...
    GHIA'ad Krwista Bestyja czyli Mark Zwei bzDuratec -PRND21- z kuchnią
    - było minęło.

  16. #35
    Zbanowany
    Imię
    Łukasz
    Opis
    takie jakieś srebrne
    Od
    13 Nov 2007
    Mieszka w
    Legnica
    a mi się to nie udało dalej krzyczy, że nieznany protokół

  17. #36
    Zielony listek
    Imię
    Radek
    Opis
    escort mk7 2.0 16V
    Od
    15 Jan 2009
    Mieszka w
    ok. Zielona Góra
    rowniez do mnie przyszedl interfejs za 38zl od AlleBlanka, oczywiscie nie chodzil.
    wywalenie sciezki i pociagniecie kabla z T5 do czarnego przewodu zalatwil sprawe.
    wielkie dzieki

  18. #37
    Zbanowany
    Imię
    Łukasz
    Opis
    takie jakieś srebrne
    Od
    13 Nov 2007
    Mieszka w
    Legnica
    też od Niej kupiłem spoko kontakt... albo nie wiedziała, że kłamie w aukcji, albo nawet nie wie co sprzedaje no albo udaje głupią mnie też się udało. wcześniej po prostu nie zauważyłem, że lut mi nie wyszedł

  19. #38
    Kursant Awatar jogo
    Imię
    Wojtek
    Model
    MKII
    Silnik
    1.8 115 KM
    Opis
    Ford Mondeo MK2 kombi 1,8 16V B+G
    Od
    08 Aug 2010
    Mieszka w
    Zamość
    A ja u viakena,załapał za pierwszym razem.

  20. #39
    omar_hardcore
    Gość

    Smile

    .....

    ---------- Post added at 20:54 ---------- Previous post was at 20:51 ----------

    Witaj, wybacz, jeśli nie piszę poprawnie jest, że hiszpański, mam ELM 327 4.1 Chin kupione na ebay i nie łączy się z moim ford mondeo, ustawić port COM, protokołów i wszystkich, ScanMaster 2.1 i systemie Windows 7, NO nie mnie nIE MOŻNA POŁĄCZYĆ DATA lub oznaczyć tylko napięcie (11,6 V). wydaje się awarii układu, mam zdjęcia mojego ELM, ale nie pozwól mi przesłać je na nowe, jest prawie taki sam ale tor za nieważne jest już nieważne, można zobaczyć, czy mi pomóc mam mondeo uszkodzony.Pozdrowienia.[COLOR="Silver"]
    Ostatnio edytowane przez omar_hardcore ; 12-12-2011 o 22:20

  21. #40
    Mistrz pobocza Awatar grubasq
    Opis
    FORD Mondeo MKIII 2.0 KOMBI Pb+ LPG
    Od
    30 Mar 2008
    Mieszka w
    Płock,Starachowice
    a jak to jest z 1.4 b ?

    skype:grubasq

    >Grupa Płocka<

Podobne wątki

  1. [MkIV] ELM327 w MKIV?
    By macbag in forum Elektryka
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 15-10-2013, 13:31
  2. Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 01-07-2013, 00:45
  3. [MkIII] ELM327 a ABS
    By mihauuu13 in forum Elektryka
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 08-04-2013, 22:33
  4. [MkIII] ELM327
    By wes30 in forum Pozostałe
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 08-02-2011, 20:01

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów