PDA

Zobacz pełną wersję : [MkIII] Radio standardowe Ford 6000CD - nie działa auto wyszukiwanie fal, gubi fale,wariuje



sokoleokoo2
13-09-2013, 17:13
Witam, mam tradycyjnie fabrykę w wer.CD od 2-mcy nie łapie fali, oczywiście kupiłem nowy Bat i poległem. Po wymianie to samo, wiec rozebrałem stopkę, przeczyściłem - żadnej filozofii. Nic to nie dało, więc rozebrałem stary bat (gumy...) po rozebraniu wyglądał dobrze.

Wykręciłem bo myślałem że to znów winna wtyczki, też lipa, wszystko ok - wtyczka jak nowa, nawaliłem profilaktycznie kontaktu i skręciłem. Wiadomo lipa nic nie działa.

Więc wściekły jak diabli bo jeszcze ABS mi nie domaga, zacząłem dłubać w menu radia i jakie było moje zdziwienie jak manualnie łapie każdą "stację" bez zakłóceń. Ale gubi ją wiadomo po 2-3km od miejscach złapania i nie doszukuje.

Dlaczego nie działa szukacza, miał ktoś tak, może to jakieś ustawienie w menu serwisowym radia ? czy coś - ręce opadają.

rednaxelA
13-09-2013, 17:55
Radio przedliftowe? w nich czesto padały głowice UKF, objaw był taki ze przestawało radio grac po pewnym czasie od wlaczenia az zdychalo zupelnie. Z tego co pamietam jak sprawdzalem z 2 lata temu naprawa byla nieoplacalna.

sokoleokoo2
13-09-2013, 21:12
Tak tak, przed lift, jeszcze dziś miałem nadzieję ale chyba nic z tego nie będzie. Ew. przelutuje zimne luty.

PS. jest gdzieś na forum jak zrobić przelotkę na zwykłe radio + jakiś bajer aby z dwu rzędówki zrobić zwykłe jednorzędowe radio bo nie widzę nigdzie w necie zaślepek ? kupiłbym za 70 pln jakieś radio na alledrogo z mp3 i było by git. Szkoda tylko sterowania z kierownicy.

tom_3000
14-09-2013, 07:48
Słabo szukasz :)

http://allegro.pl/ramka-radiowa-mondeo-ford-transit-escort-zestaw-i3476559977.html

a jak poszukasz dobre radio to i zostanie sterowanie przy kierownicy. W podpiętych masz opis przeróbki sterowania pod radio Sony i Pionka

michax
14-09-2013, 11:24
To moze ci cos podpowiem :P mam radyjko alpine cde w233r tez w przedlifcie. Powiem ci tak dzwiek od orginalu o niebo lepszy, do tego dorzucilem suba alpine swe 1200 pod siedzenie i dzwiek jest ladny. Jezeli chodzi o sterowanie z kierownicy zakupilem modul od kolegi z forum do alpine i wszystko dziala :) Jezeli bd myslal nad wymiana radia to polecam na ten model naprawde warto i ma to jakis wyglad a nie jak radio 1 din i zaslepka nad nim :D
link do zdjecia:
http://w598.wrzuta.pl/obraz/0P4ORbYPCTC/dsc05335

barbarian15
14-09-2013, 12:31
manualnie łapie każdą "stację" bez zakłóceń

jeśli dobrze rozumiem,znajdziesz stację,zapiszesz pozycję klawiszem a radio i tak ją zgubi?