PDA

Zobacz pełną wersję : Autogaz



Diabel
24-07-2005, 14:10
Witam. Chcę zamontować gaz do mojego bolidu ale sekwencyjny. Może ktoś mi krótko opisze jak to działa bo w poprzedniej mojej sierrce miałem gaz ale podawany w postaci gazowej razem z powietrzem ( II generacji). Jak odpalam,podstawowe elementy ścieżki gazowej od zbiornika,na co zwrócić uwagę,wady ,zalety takie tam rzeczy. Z góry dzięki i pozdrawiam.

kerid
24-07-2005, 14:13
To nie to forum.
Odpowiednie miejsce tutaj (http://mkp.alfatel.pl/nuke/html/modules.php?name=Forums&file=viewforum&f=14) :)


A tu dowiesz się więcej (http://www.czakram.pl/katalog.php):bigok:


P.S. Ja właśnie u nich zakładam instalke.

Diabel
24-07-2005, 15:10
Ale na tym forum nikt nie pisze.. :(

kerid
24-07-2005, 15:55
Ale na tym forum nikt nie pisze.. :(

Zauważ że dziś niedziela i mało jest forumowiczów :pc: Przyjdzie pora to odpowiedzą.

PAWLOS
24-07-2005, 16:26
szoda kasy wystarczy 2 generacji ale z komputerem i silnikiem regulującym dawke gazu koszt ok 2000zł ja taki mam i tez wszystko sie samo reguluje jak na bezynie w eskorcie miałem bez kompa i faktyczne ciągle musałem recznie regulowac nawet po zmianie filtra powietrza gasł na wolnych obrotach

LaBobas
24-07-2005, 16:48
szoda kasy wystarczy 2 generacji ale z komputerem i silnikiem regulującym dawke gazu koszt ok 2000zł ja taki mam i tez wszystko sie samo reguluje jak na bezynie w eskorcie miałem bez kompa i faktyczne ciągle musałem recznie regulowac nawet po zmianie filtra powietrza gasł na wolnych obrotachDobrze gada :beer:

Diabel
24-07-2005, 18:17
Ale gaz sekwencja 3000 a drugiej raz strzeli to kolektor już jest 1000 zł.

kerid
24-07-2005, 18:22
Ale gaz sekwencja 3000 a drugiej raz strzeli to kolektor już jest 1000 zł.

Też dobrze gada :beer:

LaBobas
24-07-2005, 18:32
Ale gaz sekwencja 3000 a drugiej raz strzeli to kolektor już jest 1000 zł.To moze ktos sie w koncu odezwie kto musial kolektor wywalic do kosza.Mnie tak walnal,ze az sie samochod zatrzasl.Od razu zastrzegam sie ze z mojej glupoty walnal.Od tamtej chwili ani pierdnie.Dobrze zalozone antywybuchy i spoko.A ktos tu pisla,ze kolektor to jakies 200 zeta.No chyba ze nowy w serwisie.No ale wtedy to policzmy instalke po cenach takze serwisowych :satan:

Diabel
24-07-2005, 18:41
My tu cały czas o kolektorze osobiście bardziej boję się o przepływomierz który w tym aucie jest wydaje mi się bardzo delikatny. Miałem sierrę i tam silikon woziłem na stałe w bagażniku bo średnio raz na dwa miesiące kleiłem go po wystrzale.

LaBobas
24-07-2005, 19:03
My tu cały czas o kolektorze osobiście bardziej boję się o przepływomierz który w tym aucie jest wydaje mi się bardzo delikatny. Miałem sierrę i tam silikon woziłem na stałe w bagażniku bo średnio raz na dwa miesiące kleiłem go po wystrzale.I tu moze Cie zaskocze.Gadalem z wieloma osobami i wlasnie o przeplywomierz gazownik mi powiedzial,ze nie powinienem sie martwic bo nie ma zadnej klapki tylko drucik.Gdyby byla klapka to powinienem sie martwic.

kerid
24-07-2005, 19:07
Ale gaz sekwencja 3000 a drugiej raz strzeli to kolektor już jest 1000 zł.To moze ktos sie w koncu odezwie kto musial kolektor wywalic do kosza.Mnie tak walnal,ze az sie samochod zatrzasl.Od razu zastrzegam sie ze z mojej glupoty walnal.Od tamtej chwili ani pierdnie.Dobrze zalozone antywybuchy i spoko.A ktos tu pisla,ze kolektor to jakies 200 zeta.No chyba ze nowy w serwisie.No ale wtedy to policzmy instalke po cenach takze serwisowych :satan:

Kumplowi rozwaliło 3 lata temu:( Instalacja Elpigaz za 2500 z jakimiś grzybkami. Był na wczasach, kichnął że mało maski nie rozwaliło. Laweta i do domu, wymienił kolektor i sprzedał autko. Koszt ponad 1000 zł nie licząc zrypanych wczasów.

PAWLOS
24-07-2005, 19:19
jak masz dobry silnik i wszysko chodzi jak trzeba to strzelac nie bedzie po zatym oni montują taki "grzybek" zabespieczający ja raz zle wcisnełem przewud WN. i strzelił z 8 razy i nic sie nie stało z korektorem potem okazało się ze swieca była peknieta i dlatego strzelał w eskorcie zrobiłem na lpg bez komputera 60tys.km i moze ze 4razy tylko strzelił

Diabel
24-07-2005, 19:27
Te grzybki to tylko dla poprawy samopoczucia chyba

kerid
24-07-2005, 19:30
jak masz dobry silnik i wszysko chodzi jak trzeba to strzelac nie bedzie po zatym oni montują taki "grzybek" zabespieczający ja raz zle wcisnełem przewud WN. i strzelił z 8 razy i nic sie nie stało z korektorem potem okazało się ze swieca była peknieta i dlatego strzelał w eskorcie zrobiłem na lpg bez komputera 60tys.km i moze ze 4razy tylko strzelił

Silnik jak silnik (miał przejechane niecałe 90 tys- niby) ale jak jest dobrze założona i świece oraz przewody wymienione na czas to niby nic nie powinno sie stać i tak kumel miał. Ale zawsze zdażają się wyjątki i pech chciał że właśnie jemu sie to trafiło. Po tym ja wolałem nie zakładać instalki aż do teraz, zakładam BRC Sequeunt 24. 1 tys drożej ale być może bez kłopotów :)

PAWLOS
24-07-2005, 19:30
no niewiem tle osób ma 2 generacje i niesłyszałem zeby komus korektor rozwaliło :jezyk1:

PAWLOS
24-07-2005, 19:36
zdrugiej strony to zalezy ile sie jezdzi jak mało to 2 generacji szybciej sie zwruci (zanim gaz zdrozeje) a jak duzo sekwencyjny i po kłopocie wkoncu poto ten gaz sie zakłada zeby zaoszczedzic kase

Diabel
24-07-2005, 19:39
Musimy jeszcze wziąć pod uwagę to, że nie tylko świece i kable są przyczyną samozapłonu mieszanki w kolektorze dolotowym.. :ass:

PAWLOS
24-07-2005, 19:44
a pozatym popytaj tch co mają sekwęcie jakie mają kłopoty z tą instalacją słyszałem ze te wtryski od gazu siadają i moze jakies inne kłopoty a z 2 G. to tylko przewody WN swiece sąda i czujnik połozenia przepustnicy powietrz jak to działa to musi smigac :)

PAWLOS
24-07-2005, 19:47
Musimy jeszcze wziąć pod uwagę to, że nie tylko świece i kable są przyczyną samozapłonu mieszanki w kolektorze dolotowym.. :ass:
a co jeszcze na to wpływa??? oprucz cisnienia sprezania 8O

kerid
24-07-2005, 19:58
a pozatym popytaj tch co mają sekwęcie jakie mają kłopoty z tą instalacją słyszałem ze te wtryski od gazu siadają i moze jakies inne kłopoty a z 2 G. to tylko przewody WN swiece sąda i czujnik połozenia przepustnicy powietrz jak to działa to musi smigac :)

Ja to mówię sobie że jakby ten gaz był taki super to by zakladali go fabrycznie do nowych samochodów. Przecież nowe diesle o ile sa droższe od benzyniaków, o 10-15tys a taka instalka to max 10tys w jakimś najnowszym silniku, a jak różnica w cenach paliwa. To coś podobnego jak jeżdzenie ropniakiem na opale. Brat jezdził tirem na opale, fakt padł silnik ale za zaoszczędzoną kase mógł kupić dwa silniki, tylko że to były czasy kiedy opał był po 1,20 i nie trzepali tak za jazde na opale.

Jednakże ja zakladam gaz i liczę że zaoszczędzę bo rocznie robię okolo 25 tys km.

LaBobas
24-07-2005, 20:06
Te grzybki to tylko dla poprawy samopoczucia chybaNajpierw zaloz,sprawdz,a potem wypowiadaj sie.Nic do Ciebie nie mam,ale irytuja mnie czasem takie wypowiedzi.Ja zawsze zadaje pytanie przy takich stwierdzeniach ile ktos na gazie jezdzil i jakie ma doswiadczenia.U mnie jest tak.Jezdze na gazie z 5 lat jak nie wiecej.Poprzedni byl na zwyklej srubie i ani razu nie pryknal.A kable mial WN mial 10 letnie.Wiem wiem inny zaplon itd.W mondim zalozylem gaz .Zanim wymienilem kable i swiece po instalacji LPG minelo troche a i tak nie pryknal.I mowie szczerze raz tak ...sieknal az sie wszystko zatrzeslo,ale tylko dlatego ,ze uszkodzilem swiece przy wkrecaniu.I gdyby nie te grzybki to nie byloby kolektora.A skad wiem,ze zadzialaly?Ano stad,ze dym poszedl jak diabli.Dlatego sam przezylem wiec mowie,ze grzybki dzialaja.I wszystko zalezy jak sie zalozy grzybki i instalke.I docieraja do mnie argumenty kolegi o tej przygodzie z kolektorem,ale wiesz...hmm to jest jak z tym...jak z prawdopodobienstwiem ze Ci dmuchnie uszczelke albo pasek sie zerwie.Moze w tych przypadkach jest mniejsze prawdopodobienstwo niz strzal.ale ja juz zrobilem og maja 4 tys i ani razu nie mialem klopotu.A robilem za jednym razem 1000km tylko postoje na tankowanie.I nie jezdze spokojnieKiedy trzeba dac ognia to daje.Ale ze jestem pokojowo nastawiony do grupowiczow to dla kazdego niedowiarka :beer: a dla tych ktorzy jezdza na LPG :beer: :beer:
U mnie sekwencja by sie zwrocila po baaardzo dlugim czasie,a do tego biorac pod uwage ze gaz moze wzrosnac to......wiecei sami

LaBobas
24-07-2005, 20:15
a pozatym popytaj tch co mają sekwęcie jakie mają kłopoty z tą instalacją słyszałem ze te wtryski od gazu siadają i moze jakies inne kłopoty a z 2 G. to tylko przewody WN swiece sąda i czujnik połozenia przepustnicy powietrz jak to działa to musi smigac :)

Ja to mówię sobie że jakby ten gaz był taki super to by zakladali go fabrycznie do nowych samochodów. Przecież nowe diesle o ile sa droższe od benzyniaków, o 10-15tys a taka instalka to max 10tys w jakimś najnowszym silniku, a jak różnica w cenach paliwa. To coś podobnego jak jeżdzenie ropniakiem na opale. Brat jezdził tirem na opale, fakt padł silnik ale za zaoszczędzoną kase mógł kupić dwa silniki, tylko że to były czasy kiedy opał był po 1,20 i nie trzepali tak za jazde na opale.

Jednakże ja zakladam gaz i liczę że zaoszczędzę bo rocznie robię okolo 25 tys km.A wiesz dlaczego nie ma tylu instalek w fabrycznych autach?Cena zaporowa.A wiesz dlaczego taka cena jest?Kiedys czytalem bardzo interesujacy artykul.Juz w innym poscie pisalem o tym.Bardzo silne jest oddzialywanie lobby paliwowego na producentow aut.Wyobraz sobie jakby stracily koncerny gdyby nagle we wszystkich aut zalozono LPG.Jakos nie wyobrazam sobie tego.Szkoda,ze to bylo dawno i nie pamietam bo bym Wam polecil ten artykul.A pamietacie jak w holandii na ten rynek zakladano do aut nowych instalke i jak chetnie te auta byly kupowane?Nadal ludzie szukaja uzywanych aut z ta instalacja.Byly bardzo trwale i sa takie nadal tylko niestety drozsze bardziej.Ja tez mam nadzieje,ze mi sie zwroci niedlugo.Robie skrupulatne notatki wiec zobaczymy :satan:

kerid
24-07-2005, 20:20
szoda kasy wystarczy 2 generacji ale z komputerem i silnikiem regulującym dawke gazu koszt ok 2000zł ja taki mam i tez wszystko sie samo reguluje jak na bezynie w eskorcie miałem bez kompa i faktyczne ciągle musałem recznie regulowac nawet po zmianie filtra powietrza gasł na wolnych obrotachDobrze gada :beer:

Chwila, z tego co sie orientuję to silniki 1,6 i 1,8 maja plastikowy kolektor a 2,0 ma metalowy i taki ma kolega LaBobas, ciekawe jakby to sie skńczyło na 1,8 być może jak u mego kolegi, oczywiście nikomu tego nie życząc. Jakbym miał 2,0 to też bym założył 2-gą generacje.

kerid
24-07-2005, 20:23
A wiesz dlaczego nie ma tylu instalek w fabrycznych autach?Cena zaporowa.A wiesz dlaczego taka cena jest?Kiedys czytalem bardzo interesujacy artykul.Juz w innym poscie pisalem o tym.Bardzo silne jest oddzialywanie lobby paliwowego na producentow aut.Wyobraz sobie jakby stracily koncerny gdyby nagle we wszystkich aut zalozono LPG.Jakos nie wyobrazam sobie tego.Szkoda,ze to bylo dawno i nie pamietam bo bym Wam polecil ten artykul.A pamietacie jak w holandii na ten rynek zakladano do aut nowych instalke i jak chetnie te auta byly kupowane?Nadal ludzie szukaja uzywanych aut z ta instalacja.Byly bardzo trwale i sa takie nadal tylko niestety drozsze bardziej.Ja tez mam nadzieje,ze mi sie zwroci niedlugo.Robie skrupulatne notatki wiec zobaczymy :satan:

To prawda, lobby paliwowe ma w tym swój udział, ale przy tak drożejącym paliwie na świecie mogliby coś z tym zrobić. Albo i nie bo wtedy cena LPG by poszła do góry :wall:

LaBobas
24-07-2005, 20:24
szoda kasy wystarczy 2 generacji ale z komputerem i silnikiem regulującym dawke gazu koszt ok 2000zł ja taki mam i tez wszystko sie samo reguluje jak na bezynie w eskorcie miałem bez kompa i faktyczne ciągle musałem recznie regulowac nawet po zmianie filtra powietrza gasł na wolnych obrotachDobrze gada :beer:

Chwila, z tego co sie orientuję to silniki 1,6 i 1,8 maja plastikowy kolektor a 2,0 ma metalowy i taki ma kolega LaBobas, ciekawe jakby to sie skńczyło na 1,8 być może jak u mego kolegi, oczywiście nikomu tego nie życząc. Jakbym miał 2,0 to też bym założył 2-gą generacje.Ales mi zonga zapodal.Nie mow.Serio mam metalowy?No niech ktos potwierdzi ta radfosna nowine.Znajomy jak mi gaz zakladal to nic nie moiwl,ze metaowy.Kurde jutro nurkuje pod maske.Jak masz racje Kerid to.... :beer:

Diabel
24-07-2005, 20:30
Człowieku nie irytuj się nie to było moim celem ale chyba nie doczytałes dokładnie całego tego wątku. Jak pisałem jeżdziłem już na gazie II gen. 4 lata i zrobiłem jakieś 60-70tyś więc nie mów mi że nic o tym nie wiem bo w tym momencie to Ty mnie irytujesz. Podałem posta bo chciałem jak najwięcej się dowiedzieć o gazie sekwencyjnym a nie wywiązała się kłutnia o to który jest lepszy i czy strzela czy nie... :zly: :wall:

kerid
24-07-2005, 20:32
Ales mi zonga zapodal.Nie mow.Serio mam metalowy?No niech ktos potwierdzi ta radfosna nowine.Znajomy jak mi gaz zakladal to nic nie moiwl,ze metaowy.Kurde jutro nurkuje pod maske.Jak masz racje Kerid to.... :beer:

Nie jestem mechanikiem i na 100% nie jestem pewien. Wiem to stąd że jak chciałem założyć instalke to rozmawiałem na jakimś forum gazowników właśnie o tych strałach i jeden gość mi powiedział że jego to nie dotyczy bo ma 2,0 i metalowy kolektor.



P.S. Ale jakby był metal to na :beer: chetnie się pisze :))

LaBobas
24-07-2005, 20:42
Człowieku nie irytuj się nie to było moim celem ale chyba nie doczytałes dokładnie całego tego wątku. Jak pisałem jeżdziłem już na gazie II gen. 4 lata i zrobiłem jakieś 60-70tyś więc nie mów mi że nic o tym nie wiem bo w tym momencie to Ty mnie irytujesz. Podałem posta bo chciałem jak najwięcej się dowiedzieć o gazie sekwencyjnym a nie wywiązała się kłutnia o to który jest lepszy i czy strzela czy nie... :zly: :wall:Czlowieku ty tez sie nie irytuj.Ja sie niem kloce z nikim.Doczytalem watek ktory skladal sie z jednego zdania i do tego sie ustosunkowalem.Samo pytanie zadane przez Ciebie raczej nie wskazywalo na to,ze sprawdzales dzialnie grzybkow.Z mojej strony pokoj :metal :beer:

Diabel
24-07-2005, 20:53
Działanie grzybków to sprawdziła moja żona w oplu corsie. Efekt taki że wyrwało grzybek z kawałem mięsa na około niego...Pokój :metal

PAWLOS
24-07-2005, 21:06
szoda kasy wystarczy 2 generacji ale z komputerem i silnikiem regulującym dawke gazu koszt ok 2000zł ja taki mam i tez wszystko sie samo reguluje jak na bezynie w eskorcie miałem bez kompa i faktyczne ciągle musałem recznie regulowac nawet po zmianie filtra powietrza gasł na wolnych obrotachDobrze gada :beer:

Chwila, z tego co sie orientuję to silniki 1,6 i 1,8 maja plastikowy kolektor a 2,0 ma metalowy i taki ma kolega LaBobas, ciekawe jakby to sie skńczyło na 1,8 być może jak u mego kolegi, oczywiście nikomu tego nie życząc. Jakbym miał 2,0 to też bym założył 2-gą generacje.
ja mam plastykowy i mi strzelał jak juz pisałem i nic sie nie stalo
a co do sekweci jak sie sprawuje to się dowiemy za kilka lat bo masowo zaczęto ją zakładac jakie kilkamiesięcy temu jak staniał na ok 3300zł więc są na gwarancji i naprawy , regulacje nic nie kosztują ich włascicieli

LaBobas
24-07-2005, 21:52
Działanie grzybków to sprawdziła moja żona w oplu corsie. Efekt taki że wyrwało grzybek z kawałem mięsa na około niego...Pokój :metalTo corsa tez ma plastik?A propo grzybkow to widzisz okazuje sie,ze zalezy tez kto jaki zalozy.Mnie w miare dobry znajomy zakladal i zakladal jak dla siebie i zalozyl najwiekszy jaki mozna wsadzic,choc mogl mniejszy.Kolega dobrze napisal,ze zeby ocenic w pelni sprawnosc i zadowolenie klientow majacych sekwencje trzeba bedzie poczekac troszke.Zwykle instalki i II generacja juz sa pare ladnych lat na rynku,a sekwencja opiero teraz staje sue bardziej popularna.Sam sledze z zainteresowaniem wrazenia i mam rozne wiesci jak sprawuja sie w roznych markach.Jakie tez sa zaleznosci.Moze w nastepnym autku bedzie juz sekwencja no chyba ,ze juz nie bedziemy jezdzic po drogach tylko fruwac w spodkach :) :satan: :metal

tokocz
25-07-2005, 09:16
a pozatym popytaj tch co mają sekwęcie jakie mają kłopoty z tą instalacją słyszałem ze te wtryski od gazu siadają i moze jakies inne kłopoty a z 2 G. to tylko przewody WN swiece sąda i czujnik połozenia przepustnicy powietrz jak to działa to musi smigac :)

Mam sekwencję założoną we wrześniu 2004, przejechane ponad 20 000 km. Na razie żadnych problemów.