PDA

Zobacz pełną wersję : LPG w V6



Zielar
13-03-2005, 13:41
Czy ma ktos z was gaz w V6. Bo faceci w firmie zakładającej gaz mnie troche zdołowali, że do V6 sie nie opłaca bo uszczelka pod głowicą strzeli, że temperatura za wysoka i takie tam... Chcę się dowiedzieć czy to prawda, jakie jest spalanie i ogólne wasze odczucia na temat LPG w 2,5 V6. Pozdrawiam!!!

altoot
13-03-2005, 13:50
Czy ma ktos z was gaz w V6. Bo faceci w firmie zakładającej gaz mnie troche zdołowali, że do V6 sie nie opłaca bo uszczelka pod głowicą strzeli, że temperatura za wysoka i takie tam... Chcę się dowiedzieć czy to prawda, jakie jest spalanie i ogólne wasze odczucia na temat LPG w 2,5 V6. Pozdrawiam!!!

Ja mam, BJsusel ma, Slavo1 ma, Marcinch1 (instalki II gen), Truszkowskip ma, Aldek ma, RWalentynowicz ma (IV gen)...


srednie spalanie przy II gen. i bez przesadnie ciezkiego buta:
trasa 10-11litrów LPG, miasto 14-15litrów


Co do odczuc, na pewno jest taniej :madrala: . Koszty eksploatacji V6 + LPG są nizsze niz np. małego Opla z silnikiem 1.2 16V...


Przy drugiej generacji odczuwalny jest mały spadek mocy, ale auto mimo wszystko jest szybsze od wiekszosci innych na drodze...

Zielar
13-03-2005, 15:58
A jak sprawy techniczne? Nie ma problemów z tego powodu?
Pozdrawiam!!!

Zielar
13-03-2005, 16:00
Jeszcze jedno, co zrobic zeby moje gg pojawiło sie na dole?
Pozdrawiam!!!

altoot
13-03-2005, 16:20
Jeszcze jedno, co zrobic zeby moje gg pojawiło sie na dole?
Pozdrawiam!!!

zadnych problemów natury technicznej na LPG nie słyszałem - sam przejechałem na LPG tylko 30 000km, ale inni uzytkuja dłuzej

a zeby pojawiło sie GG - musisz wpisac numer w odpowiednim miejscu, bo z tego co sie orientuje,to wpisałes w miejscu ICQ...
Zaznaczasz jeszcze opcje zeby status był pokazywany na forum

badseed
13-03-2005, 17:19
Ja mam, BJsusel ma, Slavo1 ma, Marcinch1 (instalki II gen), Truszkowskip ma, Aldek ma, RWalentynowicz ma (IV gen)...


ja tez mam :)
mialem w MkI V6, zrobilem jakies 25kkm i nic sie nie dzialo....mam teraz tez II gen. i jest spox...najwazniejsze to kto ci ja zalozy...jak gosc bedzie wiedzial co robi i robil juz takie autka to bedziesz smigal bez problemowo...jak gosc sciemnia i namawia cie na VI gen. to sie pewnikiem nie zna za dobrze albo chce cie naciagnac.....
z uwagi na alu kolektor nawet przy ew. wystrzalach nie ma problemu nic sie nie dzieje.....w dobrze wyregulowanej instalacji nie ma prawa wystapic strzal(pod warunkiem ze kable i swiece sa OK)....
a utrzymanie jak Altoot napisal....jak "malucha" :)
pozdrawiam!

Truszek
14-03-2005, 15:11
Mam instalkę BRC Sequent, oprócz tego, że na gazie zrobiłem od montażu ze 20 kkm i trudno ją było zestroić to po zrezygnowaniu z usług rzeźników którzy ją zakładali i skorzystaniu z usług autoryzowanej przez BRC stacji samochód chodził jak rakieta.
W drodzie na urlop spalanie przy 170 km/h wyszło mi w okolicach 11 l/100 km, w mieście ... do 16 l/100 km.
Generalnie - chodzi nieźle, obecnie ... niechodzi bo coś się rozszczelniło i śmierdzi gazem w samochodzie, więc na benzynie znowu jadę.

Pozdróffka

Pablo81
14-03-2005, 21:09
Ja na instalce 2. gen. przejechałem już ok 55 tyś km i nic złego się nie działo. Zauważalny niestety spadek mocy.

Graluu
15-03-2005, 13:49
Ja mam gazik w V6 firmy LandiRenzo IV gen. zestrojony przez fachowców z łódzkiego serwisu tej firmy i śmiga bez najmniejszych problemów ( generalnie nie czuć róznicy czy jedzie sie na benzynie czy na gazie - poza oczywiście finansową) :) Przejechałam na niej już ponad 30 tys. i jestem bardzo zadowolony, zarówno z instalacji jak i z serwisu.

iroc_z
05-04-2005, 17:08
Ja mam gazik w V6 firmy LandiRenzo IV gen. zestrojony przez fachowców z łódzkiego serwisu tej firmy i śmiga bez najmniejszych problemów ( generalnie nie czuć róznicy czy jedzie sie na benzynie czy na gazie - poza oczywiście finansową) :) Przejechałam na niej już ponad 30 tys. i jestem bardzo zadowolony, zarówno z instalacji jak i z serwisu.

a jaki byl koszt zalozenia tej instalki?

Graluu
05-04-2005, 17:15
Ja zapłaciłem 4,5 tys, może troche dużo może mało zależy jak na to patrzeć, ale z perspektywy czasu i użytkowania stwierdziłem, że gdybym miał dać wtedy 5 tyś to i tak bym ją założył. Dość szybko się ona zwróciła bowiem tak jak koledzy wcześniej pisali spalanie oscyluje w granicach 11 - 11,5 w trasie ( w mieście 13,5 - 14,5 ).
Także z całą odpowiedzialnością polecam.

Graluu
05-04-2005, 17:17
Aha, jeszcze jedno - jeśli się o taką instalację odpowiednio dba i jest założona przez osobę która wie jak to ma działać to nie ma prawa się nic dziać. Ja już na swojej zrobiłem 35kkm i wszystko jest ok.

iroc_z
05-04-2005, 17:27
dzięki za szybką odpowiedź

Graluu
05-04-2005, 17:47
Proszę bardzo, w końcu po to jesteśmy na forum.

pingwin
05-04-2005, 17:59
Ja tez mam, jak w opisie - SGI firmy Prins.

Poza problemami wieku dzieciecego :) (komputer do wymiany, nieszczelnosci ukladu chlodzenia). wszystko gra!

Spadku mocy nie zauwazysz, no bo jak nawet z tych 170 koni 5 "umrze" to i tak nie poczujesz. Poczujesz za to spalanie - jak pisali koledzy wczesniej - miasto 13 - 16, trasa 10 - 12.
Powazana wada jest tylko jedna - z racji tego ze V6 pod maska mondeo jest juz i tak "na wcisk", to jak jeszcze dolozysz (upchniesz) tam instalacje gazowa, to musisz sie pogodzic z tym, ze Cie mechanik znielubi :)) . Zartuje oczywiscie, ale dostep do czegokolwiek pod maska zdecydowanie sie pogarsza (przynajmniej u mnie tak jest).

Ale generalnie warto! Zwlaszcza jesli duzo jezdzisz.

Poza tym, sekwencja pieknie sie prezentuje pod maska :bigok:

Pozdrawiam,
pInGwIn

Sentex
05-04-2005, 18:26
bylem dzisiaj u 3 gazownikow i tak jak pierwszemu ponoc najlepszemu w mojej miescinie powiedzialem jaki silnik i jaki gaz czy BRC to powiedzial ze sie do tego nawet nie dotyka pojechalem wiec do 2 bo sie nie bede prosił :) drugi mi powiedzial zmien swiece i przewodu ustaw szczeline na 0,8 mm i wszystko powinno dzialac ale nie gwarantuje bo przy takim silniku moga sie pojawic wystrzaly mimo tych zmian natomiast 3 mi powiedzial ze do takiego silnika czyli v6 tylko sekwencja no i nie wiem co mam teraz robic czy wymieniac kable WN i swiece ze szczerbiną 0.8 mm czy moze sie wykosztowac i zalozyc sekwencje na co mnie w obecnej chwili nie stac :( zalamalem sie totalnie help me ??

Truszek
05-04-2005, 23:36
bylem dzisiaj u 3 gazownikow i tak jak pierwszemu ponoc najlepszemu w mojej miescinie powiedzialem jaki silnik i jaki gaz czy BRC to powiedzial ze sie do tego nawet nie dotyka pojechalem wiec do 2 bo sie nie bede prosił :) drugi mi powiedzial zmien swiece i przewodu ustaw szczeline na 0,8 mm i wszystko powinno dzialac ale nie gwarantuje bo przy takim silniku moga sie pojawic wystrzaly mimo tych zmian natomiast 3 mi powiedzial ze do takiego silnika czyli v6 tylko sekwencja no i nie wiem co mam teraz robic czy wymieniac kable WN i swiece ze szczerbiną 0.8 mm czy moze sie wykosztowac i zalozyc sekwencje na co mnie w obecnej chwili nie stac :( zalamalem sie totalnie help me ??

Powiem ci tak - ja mam sekwencję i nie żałuję, choć zakładałem ją jak była to nowość i kosztowała mnie 8 kpln. Dużo to ja na gazie teraz nie robię kilometrów (na 2 km z domu do stacji drugie 2 spowrotem szkoda zachodu), a wcześniej robiłem 3,5 kkm miesięcznie.
Koledzy mają 2 gen. i też nie marudzą, czasem szczeli ale taka już uroda 2 gen.
Policz ile masz kasy, ile jeździsz miesięcznie i wyjdzie ci do lepiej, a może wcale nie montować?
2 gen. szybciej się zamortyzuje, 4 gen. nie szczela a auto idzie jak pocisk do przodu - wybór należy do ciebie.
Zresztą V6 to nie jest rajdówka :satan: raczej auto rodzinne z mocą stosowną do masy samochodu.

pozdróffka

Sentex
06-04-2005, 00:34
no wiec tak dzisiaj ja i Gozma bylismy u lakiernika-mechanika no i doradzil mi zeby zalozyc storzek co pozwili mi ominąc koszty zwiazane z kupnem obudowy a i przy ewentualnym wystrzale nie rozerwie mi obudowy ani filtra co najwyzej przeczysci na skutek wydmuchu i teraz tak siedze i mysle czy to bedzie dobre rozwiazanie ppogrzebalem troche na allegro no i znalzlem ----> http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=47177370 poczytajcie i napiszcie co sądzicie po konsultacjach ze sprzedajacym dowiedzialem sie nastepujacych rzeczy a mianowicie ze flitr w takiej obudowie nadaje sie do LPG z wilu powodow min. po 1 mają obudowe i zachowują podcisnienie w kolektorze ssacym po 2 to jak wybuchnie gaz to obudowa sie rozszczelni i potem powroci do pierwotnego kształtu( wykonane z ABS czyli jakiejs plastykogumy) no i zapewnia bezposredni dolot zimnego powietrza bez "chowania" filtra stozkowego poniewaz jest w obudowie to izloluje od wyskojej temperatury.No wiec w zwiazku z tym napiszcie co o tym myslicie i jakie sa wasze odczucia bo ja mam mieszane a no i cena tez nie jest za wysoka.Pozdrawiam:)

Graluu
06-04-2005, 00:41
bylem dzisiaj u 3 gazownikow i tak jak pierwszemu ponoc najlepszemu w mojej miescinie powiedzialem jaki silnik i jaki gaz czy BRC to powiedzial ze sie do tego nawet nie dotyka pojechalem wiec do 2 bo sie nie bede prosił :) drugi mi powiedzial zmien swiece i przewodu ustaw szczeline na 0,8 mm i wszystko powinno dzialac ale nie gwarantuje bo przy takim silniku moga sie pojawic wystrzaly mimo tych zmian natomiast 3 mi powiedzial ze do takiego silnika czyli v6 tylko sekwencja no i nie wiem co mam teraz robic czy wymieniac kable WN i swiece ze szczerbiną 0.8 mm czy moze sie wykosztowac i zalozyc sekwencje na co mnie w obecnej chwili nie stac :( zalamalem sie totalnie help me ??


Ja moge zaproponować ci wizytę w jednej z łódzkich firm ( info na priv jeśli będziesz chciał ), instalują tam wszelkie instalacje Landi Renzo i na pewno nie pozostawią cie z bolącą od problemów gazowych głową - w końcu do Łodzi nie jest z Tomaszowa tak daleko ( osobiście jeżdżę na tej trasie dwa razy w tygodniu).
Tam panowie mechanicy mają dość tęgie głowy no i doświadczenie z V6 - ja swoją instalację sewrwisuję tylko u nich, bo lepszego warsztatu nie znalazłem, a sporo szukałem.

Slavo1
06-04-2005, 01:14
U mnie w V6 instalka II gen. od 65tyś km, autko śmiga, już ma 210kkm i jest ok. Spadek mocy jest odczuwalny, ale nie jest tragicznie, spalanie tak jak piszą koledzy, ogólnie koszty paliwa znaaacznie niższe.

Pablo81
06-04-2005, 16:58
....doradzil mi zeby zalozyc storzek co pozwili mi ominąc koszty zwiazane z kupnem obudowy a i przy ewentualnym wystrzale nie rozerwie mi obudowy ani filtra co najwyzej przeczysci na skutek wydmuchu....
To w końcu jak to jest? Warto założyć sam filterek stożkowy bez obudówki czy lepiej dla gazika normalny filterek + obudowa???

Truszek
06-04-2005, 17:11
To w końcu jak to jest? Warto założyć sam filterek stożkowy bez obudówki czy lepiej dla gazika normalny filterek + obudowa???

Jak masz instalkę 2 gen to stożek ci tak pomoże jak umarłemu pokrzywy :satan: bo w dolocie powietrza jest zamontowana zwężka która ogranicza nadmierny dopływ powietrza i zabezpiecza przed nazbytu ubogą w gazior mieszanką (by zawory się nie wypaliły).
A tak na marginesie :satan: to przeca słyszałeś, że stożek, magnetyzer, ultrafiolet i czarne szyby to podstawa tuningu :) resztę sobie sam dośpiewaj :))

Pozdróffka

Graluu
06-04-2005, 17:34
Mam zdanie dokładnie takie jak kolega wyżej

Sentex
06-04-2005, 19:09
ja nie chcialem zakladac stozka po to zeby podniesc osiągi tylko po to ze jak strzeli to nic sie nie stanie czyli na przyklad nie rozerwie mi dosyc drogiej obdowu filtra bo po prostu nie ma takiej obudowy jak sie zalozy dobray stozek na przyklad N&K to tak strzal nie powinien mu zaszkodzic po prostu strzeli sobie i tyle.Przy normalnym ukladzie sobie strzeli i rozerwie mi obudowe aczkolwiek to jest takie pominiecie na krotka mete bo nalezy dazyc do tego zeby w ogole nie strzelal.

Sentex
08-04-2005, 09:51
zmienilem wczoraj swiece na motorkrafty (szczelina 0,8 mm) nadal strzela bez wiekszych zmian jutro biore sie za kable WN zobaczymy co to da.

Truszek
08-04-2005, 22:01
zmienilem wczoraj swiece na motorkrafty (szczelina 0,8 mm) nadal strzela bez wiekszych zmian jutro biore sie za kable WN zobaczymy co to da.

Nareszcie dobrą drogę kolega obrał. Po wymianie przewodów powinno się poprawić. Przewody oryginalne zakładaj - nie daj bozie jakie podróby bo wywalisz kasę w błoto i będzie jeszcze lepiej strzelał.

Pozdróffka

badseed
08-04-2005, 23:54
ja nie chcialem zakladac stozka po to zeby podniesc osiągi tylko po to ze jak strzeli to nic sie nie stanie czyli na przyklad nie rozerwie mi dosyc drogiej obdowu filtra bo po prostu nie ma takiej obudowy jak sie zalozy dobray stozek na przyklad N&K to tak strzal nie powinien mu zaszkodzic po prostu strzeli sobie i tyle.Przy normalnym ukladzie sobie strzeli i rozerwie mi obudowe aczkolwiek to jest takie pominiecie na krotka mete bo nalezy dazyc do tego zeby w ogole nie strzelal.

widziales kiedys filtr powietrza w obudowie po kilku wystrzalach??? to juz nie wspomne co zostanie z tego.....jak dobrze walnie to bedziesz musial nowy kupic.....
najlepszym wyjsciem jest "klapa antywybuchowa" montowana przed przeplywomierzem...ciezko wcisnoc ale filtr i obudowa w razie wystrzalu bezpieczna no i przeplywomierz....
jak dobre kable i swiece i dobrze wyregulowany to nie ma prawa strzelac....

Sentex
09-04-2005, 15:53
ciekawy jestem jak by zdal egzamin filtr powietrza stozkowy bez jakiejkolwiek obudowy ?? jak ktos wie nie chpisze dzieki pozdrawiam

BJSusel
09-04-2005, 20:35
Wg. mnie przy strzale z V6 stożek nie wytrzyma i też się rozerwie.
Trochę na ten temat napisałem w wątku niżej o obudowie filtra do V6.

marck
25-07-2005, 13:21
Witam znajomy ma założony stożek w 2.0 ale założyli go w zakładzie montującym lpg żeby wsadzić koło niego parownik (krótsze przewody gazowe). Jeżdzi sporo przejechał coś koło 50 tys na takim zestawie i jakoś mu działa i podobno nie strzela. Ale to nie v6. A tu http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=58422479 też coś o stożku w mondeo :)

rjas
26-07-2005, 00:35
To może ja też wrzucę swoje 3 grosze - mam instalkę II gen. bez komputera. Strzelał od czasu do czasu - a jakże. No i co - tak jak wszyscy radzą, wymiana kabli i świec. Niewiele to dało bo jak strzelał przed wymianą tak i po wymianie :wall: . I okazało się, że pomogła dopiero regulacja na parowniku - i problem sie skończył. Już nie pamiętam jak brzmi wystrzał. :banan:

Pozdrawiam