PDA

Zobacz pełną wersję : Chip tuning MkII 1.8 TD



bartim
21-10-2005, 18:52
Czy ktos z was robił chip tuning w swoim klekocie?? 1.8 TD ENDURA DE słyszałem ze jest to możliwe nawet widziałem na allegro taką aukcje chip tuning przez złącze OBD moze któryś z klubowiczów sie cos o tym moze straits się wypowie na ten temat wiem ze on ma zaprzyjazniony warsztat moze tam to robią za ile i ile to mocy dodaje jesli wogule jest to mozliwe.

RWalentynowicz
21-10-2005, 20:02
Według mojej wiedzy, nie ma możliwosci zaimplementowania chipa w tym silniku.

bartim
21-10-2005, 20:42
Czy w fordzie występowały silniki 1.8 TD ENDURA DI ?? poniewasz na stronie firmy tuningowej była wzmianka o takim silniku o ile dobrze pamietam to był w fiescie

VinCe
21-10-2005, 22:52
to nie jest silnik do chipowania.. za stara jednostka... możliwość jest ale bez sensu bo nie uzyskasz prawie nic a pieniędzy na to pójdzie dużo;...

Piotrek
22-10-2005, 07:26
I skrócisz żywotność jednostki napedowej

bartim
22-10-2005, 10:58
to nie jest silnik do chipowania.. za stara jednostka... możliwość jest ale bez sensu bo nie uzyskasz prawie nic a pieniędzy na to pójdzie dużo;...

Kosztuje to ok 1200zl z tego co sie dowiadywałem ale pewnie i taniej bym to zrobił i mowili ze przyrost 20% to jakies 18KM to jednak cos itak narazie mnie nie stać na to tylko chciąłem zasięgnąć języka ale juz sam nie iwem jedni mówią ze sie da inny ze nie.

VinCe
22-10-2005, 11:07
to nie jest silnik do chipowania.. za stara jednostka... możliwość jest ale bez sensu bo nie uzyskasz prawie nic a pieniędzy na to pójdzie dużo;...

Kosztuje to ok 1200zl z tego co sie dowiadywałem ale pewnie i taniej bym to zrobił i mowili ze przyrost 20% to jakies 18KM to jednak cos itak narazie mnie nie stać na to tylko chciąłem zasięgnąć języka ale juz sam nie iwem jedni mówią ze sie da inny ze nie.
dobrze zrobiony chip tuning nie polega tylko na podpięciu puszki i tyle.. trzeba to jeszcze zestroić żeby uzyskać dobry przyrost.. ale nie do tego silnika..gdybyś miał TDCI to inna sprawa... ale nie TD..za stara konstrukcja silnika.. nie warto...

bartim
22-10-2005, 11:37
to nie jest silnik do chipowania.. za stara jednostka... możliwość jest ale bez sensu bo nie uzyskasz prawie nic a pieniędzy na to pójdzie dużo;...

Kosztuje to ok 1200zl z tego co sie dowiadywałem ale pewnie i taniej bym to zrobił i mowili ze przyrost 20% to jakies 18KM to jednak cos itak narazie mnie nie stać na to tylko chciąłem zasięgnąć języka ale juz sam nie iwem jedni mówią ze sie da inny ze nie.
dobrze zrobiony chip tuning nie polega tylko na podpięciu puszki i tyle.. trzeba to jeszcze zestroić żeby uzyskać dobry przyrost.. ale nie do tego silnika..gdybyś miał TDCI to inna sprawa... ale nie TD..za stara konstrukcja silnika.. nie warto...
Tam mowili że to tylko zmiana oprogramowania przez OBD bez zadnej ingerencji w elektronike tylko zmiana programu ale ja sie na tym nie znam TDCi tez mam ale ma 130KK i to wystarcza przy TDCi 130KM uwazam ze chip jest zbędy bo on ma naprawde niezłe kopnięcie.

VinCe
22-10-2005, 14:27
ach taki chip tuning... no rób jak uważasz ale ja obradzam dłubanie przy silniku 1.8 TD..szkoda zachodu...efekt marny będzie

Hugo
22-10-2005, 14:36
Tam mowili że to tylko zmiana oprogramowania przez OBD bez zadnej ingerencji w elektronike tylko zmiana programu ale ja sie na tym nie znam TDCi tez mam ale ma 130KK i to wystarcza przy TDCi 130KM uwazam ze chip jest zbędy bo on ma naprawde niezłe kopnięcie.

Tez tak myslalem jak jezdzilem poprzednim TDCi 115KM, teraz mam TDCi 155KM i juz wiem ze apetyt rosnie w miarę jedzenia. :banan:

bartim
22-10-2005, 15:21
Tam mowili że to tylko zmiana oprogramowania przez OBD bez zadnej ingerencji w elektronike tylko zmiana programu ale ja sie na tym nie znam TDCi tez mam ale ma 130KK i to wystarcza przy TDCi 130KM uwazam ze chip jest zbędy bo on ma naprawde niezłe kopnięcie.

Tez tak myslalem jak jezdzilem poprzednim TDCi 115KM, teraz mam TDCi 155KM i juz wiem ze apetyt rosnie w miarę jedzenia. :banan:
Hehe chyba wszyscy macie racje nawet jak dostane te 18KM to itak bedzie dla mnie za mało i dalej bede cos kombinował (tylko w 1.8 TD za duzo nie nakombinuje) zostaje przy swoich 90 kucykach a od czasu do czasu przejade sie 130konnym TDCi i zaspokoje głód wciskana w siedzenie i piszczenia na drugim biegu :D dzieki za rady przynajmniej kasy zaoszczedze.

VinCe
22-10-2005, 18:31
gratuluję mądrej decyzji.. :-)

MiSiOr
22-10-2005, 22:51
Uważam że szkoda kasy na chipowanie klekota. Też mam 1.8TD i doszedłem do takiego wniosku po tym jak rozmawiałem z moim mechanikiem. Średnia żywotność bloku silnika skraca się dramatycznie, wszystko wysiada, nawet potrafi uszczelki wydmuchać - przy założeniu że chip tuning nie był robiony u np. Pana Goduli ale w firmie krzaku.


Lepiej dołożyć na lepsze żarówki, dobry olej czy choćby silnik dokładnie wymyć :)

bartim
23-10-2005, 11:18
Uważam że szkoda kasy na chipowanie klekota. Też mam 1.8TD i doszedłem do takiego wniosku po tym jak rozmawiałem z moim mechanikiem. Średnia żywotność bloku silnika skraca się dramatycznie, wszystko wysiada, nawet potrafi uszczelki wydmuchać - przy założeniu że chip tuning nie był robiony u np. Pana Goduli ale w firmie krzaku.


Lepiej dołożyć na lepsze żarówki, dobry olej czy choćby silnik dokładnie wymyć :)
Ja juz tez doszedłem do takiego wniosku mycie silnika mam za darmo a po drugie on jest zawsze czysty tylko kuż osiada :)

digital123
23-10-2005, 14:57
A powiedzcie mi wszyscy, gdzie wy chcecie ten chip do TDI wsadzić??

Bo o ile mi wiadomo w mondkach silnikiem nie steruje komputer(bo go nie ma), wszystko odbywa się mechanicznie.

No chyba że w Mk2 coś takiego zrobili, bo w Mk1 apewno nie ma.

Poprawcie jeśli się myle

hen1960
10-07-2016, 18:20
to nie jest silnik do chipowania.. za stara jednostka... możliwość jest ale bez sensu bo nie uzyskasz prawie nic a pieniędzy na to pójdzie dużo;...j
j


mk2 1.8 td 99 r POCZYTAŁEM i zrobiłem małym kosztem tubo podciągnięte do 1.5 bara na cięgle na maksa montaż boostera do regulacji ciśnienia + zegar ciśnienia zwiększenie dawki paliwa w pompie ma Lucasa i próba efekt trudno opisać gęba od ucha do ucha została hamownia , i wyszło 108KM /250 nM dla nie wierzących daje linka z hamowni i jeszcze jedno na hamowni umówiliśmy się że będzie ciągnął do 4200 obr co nie udało się osiągnąć bo przy 3400 obr silnik gasł brak paliwa cza było pompować ręczna żeby odpalił druga próba i to samo przypuszczalnie moja wina założyłem rok wcześniej zawór zwrotny z 2 razy mniejszym otworem ok 4mm oryginał 7mm wywaliłem złączyłem przewodem o przekroju 6mm i chyba wybiorę się na hamownie jeszcze raz Pan z hamowni powiedział że powinien iść wyżej ale odcięcie paliwa nie pozwoliło[ a tu już po założeniu pompy paliwa https://images.tinypic.pl/i/00981/rhkhdwkhz52f.jpg

hen1960
13-07-2016, 15:07
co to za mechanik rozmawialiście że chipowanie 1.8 td szkoda kasy jak w tych silnikach nie ma czegoś takiego jak chip tuning nowej mapy też nie zrobisz chyba że w Google jedynie przy pomocy tradycyjnych narzędzi https://images.tinypic.pl/i/00981/rhkhdwkhz52f_t.jpg (https://tinypic.pl/rhkhdwkhz52f) mała aktualizacja ponownie hamownia to nie koniec https://pics.tinypic.pl/i/00984/t9vfjjn3ik8r.jpg

pleban
14-07-2016, 15:33
Gratki.
Prawie 11 lat :))

SwPiotrek
14-08-2016, 15:08
to nie jest silnik do chipowania.. za stara jednostka... możliwość jest ale bez sensu bo nie uzyskasz prawie nic a pieniędzy na to pójdzie dużo;...j
j


mk2 1.8 td 99 r POCZYTAŁEM i zrobiłem małym kosztem tubo podciągnięte do 1.5 bara na cięgle na maksa montaż boostera do regulacji ciśnienia + zegar ciśnienia zwiększenie dawki paliwa w pompie ma Lucasa i próba efekt trudno opisać gęba od ucha do ucha została hamownia , i wyszło 108KM /250 nM dla nie wierzących daje linka z hamowni i jeszcze jedno na hamowni umówiliśmy się że będzie ciągnął do 4200 obr co nie udało się osiągnąć bo przy 3400 obr silnik gasł brak paliwa cza było pompować ręczna żeby odpalił druga próba i to samo przypuszczalnie moja wina założyłem rok wcześniej zawór zwrotny z 2 razy mniejszym otworem ok 4mm oryginał 7mm wywaliłem złączyłem przewodem o przekroju 6mm i chyba wybiorę się na hamownie jeszcze raz Pan z hamowni powiedział że powinien iść wyżej ale odcięcie paliwa nie pozwoliło http://files.tinypic.pl/i/00802/x1r6uko1p0zy.jpg

Czy możesz dokładniej opisać co zrobiłeś w tym silniku?

ratmed24
15-08-2016, 00:04
a co Cię konkretnie w tuningu td interesuje? :D

SwPiotrek
15-08-2016, 08:54
Generalnie to co, gdzie, jak i dla czego. Czytałem że można z 1.8TD wykrzesać bez problemów te 20KM więcej.

ratmed24
16-08-2016, 04:59
Pytanie zasadnicze to ile teraz ma kucy Twoj td ;) na początek pomyśl w jakim stanie ogólnym masz silnik i podzespoły i czy warto kombinować i po miesiąu zajechać silnik lub i turbo,
- pobaw się boosterem -odkręcaj śrubę regulacyjną o 1/4 obrotu i testuj czy turbo szybciej startuje -odkrecaj tak aż np na trzecim biegu wbijasz gaz w podłogę i bedziesz czuł doładowanie już od 1700-1800 obr
-udrożnij lepiej dolot powietrza do ic na masce od spodu bo zwykle ten niby tunel jest zapadniety, ponieść można ciś doładowania

---------- Post added at 04:59 ---------- Previous post was at 04:52 ----------

-zwiekszenie ciś doładowania turbiny polega na skróceniu ciegna od wastegate -można na oko ale najlepiej mieć miernik ciś i sprawdzic cis na wezyku turbo wastegate, jezeli chcesz podkrecic cis diladowania to trzeba dawke paliwa zwiększyć na pompie,
tematów w necie od groma z dokladnych wskazówek wysratczy w google wbić tuning td czy 15km za darmo td ,
-u mnie po samej regulacji boostera i polepszeniu doplywu powietrza do ic kopa dostawał od 1700obrotow i ciagnął do ok 4800 ;) róznica zdecydowanie na plus chociaż...do zeteca 1,8 to i tak muł nie silnik :)