PDA

Zobacz pełną wersję : radio nie pamieta ustawien



Wolv
23-10-2005, 22:57
Witajcie!
mam problem z nowym radiem Sony CDXS2250 - mianowicie po wprowadzeniu ustawien jak np stacje, godzina itp. po wylaczeniu zaplonu i wyjeciu kluczyka wszystko sie kasuje. Poprzednie radio (Blaupunkt Dresden cos tam cos tam) pamietalo wszystkie ustawienia, kabelki podlaczylem, wydaje mi sie tak samo ale nie wiem w czym problem. Zrobilem fotke podlaczenia swoich kabelkow ale nie wiem jak je zalaczyc do tematu :getsome: Moze jednak cos pomieszalem a nie wiem co. Licze tu na doswiadczonych kolegow z branzy car audio :beer:
To pobojowicho z kablami na fotce to niestety pozostalosc po poprzednim wlascicielu. Doszedlem z tym do ladu podlaczajac radio nowe tak jak stare moze cos tam jest namieszane...

pomozcie :pad:

larky
23-10-2005, 23:09
Z tego co wiem bo sam mam Blaupunkta ma on podtrzymanie w samym radiu. Twój Soniak może mieć poprostu niewłaściwie podłaczone zasilenie i po wyłączeniu nie trzyma tych ustawień.

remik07
24-10-2005, 00:08
Tak jest jak mówi Larky.Blaupunkt ma pamięć własną , natomiast soniak potrzebuje stale napięcia na zasilaniu pamięci.Na pewno znajdziesz w opisie okablowania radia - który kabelek za to odpowiada (memory) i jego trzeba podpiąć do przewodu , który niezależnie od stacyjki stale znajduje się pod napięciem.
Jeśli jednak masz odbiornik z pełną kieszenią ( wyjmujesz całe radio z auta) to niestety - będziesz musiał przerobić je,dokładając pamięć.U jednego z userów widziałem takie rozwiązanie i nawet mi się podobało.pozdro.

Speedo
24-10-2005, 00:26
tak jak pisza koledzy, jezeli nie wyjmujesz radia z auta na codzien, to musisz podac mu 2 plusy, na zolty kabelek zazwyczaj staly plus i to jest wlasnie do pamieci i na czerwony jak chcesz, albo ze stacyjki ale wtedy radio bedzie gralo po przekreceniu kluczyka albo tez staly, bedzie gralo zawsze. Jezeli wyciagasz radio z auta to masz 2 alternatywy: 1. ustawiac za kazdym razem bo sony to nie blaupunkt i podtrzymania na pewno nie ma 2. dac do przeobienia do jakiegos fachmana, dolutowuje sie baterie taka plaska od zegarka pod pamiec na plycie radia (to tak w uproszczeniu)

waldemarz
24-10-2005, 04:02
Przewaznie w takich radiach jest tak ze jeden kabel plusowy jest czerwony a drugi plusowy do potrzymania pamieci jest przewaznie pomaranczowy lub zolty, czy napewno te dwa kable polaczyles z plusem. I druga sprawa to kabel plusowy do ktorego podlaczasz kable od radia musi miec staly prad. Moze ten plusowy co podlaczyles nie ma stalego pradu tylko odlacza sie od pradu jak wylaczysz stacyjke, sprawdz czy po wylaczeniu stacyjki i wyjeciu kluczyka gra ci radio. :metal

Wolv
24-10-2005, 09:49
Chlopaki!
Nie kumam zbytnio tematow z kabelkami dlatego zrobilem fotke ale nie wiem jak ja zalaczyc do tematu. Bedziecie w stanie cos powiedziec ogladajac fotke, kolorki kablekow bardziej jednak przemawiaja niz plusy itd. A co do radia to jak nie ma kluchyka i wloze panel to wyswietla sie godzina itd. (tak mi sie zdaje, jezeli jednak sie myle - co to oznacza?).

Powiedzcie jeszcze jak zalaczyc fotke to lukniecie co jest grane... :beer:

larky
24-10-2005, 09:54
Fotkę musisz wrzucić gdzieś na jakąś stronę a potem wkleić tu link umieszczając go pomiędzy takimi zawiasikami tu adres strony

Wolv
24-10-2005, 10:02
a jak nie mam stronki to :ass: ??? Moze da sie z kompa jakos lub na ftp (tylko tam jest haslo i login)

larky
24-10-2005, 10:21
Wyslij mi mailem to zdjęcie to ci tu umieszczę larky@interia.pl

fazi
24-10-2005, 11:27
w soniaku są 2 kable czerwonyi żółty firma sony podaje 3 schematy połączeń w zależności od rodzaju pojazdu :żółty ciągłe zasilanie ,czerwony odłączane zasilanie///żółty odłączane zasilanie,czerwony ciągłe zasilanie////samochód bez ACC co ciebie nie dotyczy ,trzeba zamienić kable zasilające radio ,przy radiu powinna być podwójna wsówka w której zamieniamy przewody jesli nie to musisz sprawdzić na którym przewodzie jest zasilanie po wyłączeniu stacyjki,to tyle .pozdrawiam :beer:

Wolv
24-10-2005, 11:33
W opisie znalazlem rysunek z 3 kombinacjami podlaczenia, wszystkie sprobowalem i nic... Dlatego zwrocilem sie do Was. Wyslalem Larkyemu fotke z kabelkami to niedlugo sie pojawi. Moze cos zle robie - tylko co?

fazi
24-10-2005, 11:39
nie mam autka bo żonka pojechała do roboty, ale jak nie dasz rady podłączyć to wieczorkiem sprawdzę jak jest u mnie, bo też kombinowałem i się udało :banan: to napiszę co i jak :pc:

larky
24-10-2005, 11:49
rzeczona fotka:

http://larky.w.interia.pl/mondeo/kabelki.jpg

Wolv
24-10-2005, 11:57
Larky - dzieki, :bigok: juz polecialo, teraz moze okaze sie co jest grane jezeli fotka jest w miare czytelna.
Wiec Panowie oto kabelkowy burdelik u mnie :)

papuszka3
24-10-2005, 15:28
O jakim burdeliku piszesz :))
u mnie było znacznie gorzej po porzednim włascicelu. Męczyłem się troche ale w końcu dałem gostkowi ze sklapu 15zł i podłączył jak trzeba. Teraz nawet jak wyjme kluczyk to radio działa i nie traci stacji z pamięci. Mam radyjko pioneera. Może warto jest się zpytać w sklepie motoryzacyjnym bo jeżeli żle podłaczysz to możesz coś tam spalic i wtedy będzie :ass:

Speedo
24-10-2005, 21:26
czyli po obejrzeniu tej fotki juz prawie wszystko jasne, podwojny czerwony dochodzacy do kostki z tyl prawdopodobnie nie jest + permamentnym tylko "stacyjkowym" i dlatego pamiec zanika, musisz poszukac w wiazce stalego plusa, zolty albo pomaranczowy kolor powinien miec, i jeszcze pytanie pomocnicze: dokad idzie ten zolto-zielony z wtyczki bo ze zdjecia niezabardzo to wynika...

bo we wtyczce od radia masz wszystko wporzo, + staly zolty, + stacyjkowy czerwony, masa czarny i niebieski - el. antena, pozostaje rozpracowac wtyczke samochodowa, brazowy na pewno masa, na tym podwojnym czerwonym jak mysle jest + stacyjkowy i ten zolto-zielony zagadka

Wolv
26-10-2005, 14:10
Panowie!
Zrobilem :banan: :banan: :banan: dziala jak trzeba ale.......
Podpialem sie z plusem do zapalniczki bo w tej wiazce za kostka nie bylo napiecia - wszystkie kabelki martwe (tylko w niebieskim cos bylo), wiec wzialem kabel pomaranczowy ze stalym napieciem od zapalniczki (i tak jej nie uzywam) i polaczylem go z dwoma czerwonymi od radia (masa bez zmian). Radio chodzi bez przekrecania kluczyka na poz. 1 tylko musze pamietac o jego wylaczeniu (nie wiem czy zdjecie panelu jest rownoznaczne z funkcja off).

Czy dobrze zrobilem z tym podlaczeniem???? :jezyk1: :jezyk1:

waldemarz
26-10-2005, 14:48
Zdjecie panelu jest rownoznaczne z wylaczeniem radia.

Wolv
26-10-2005, 15:16
Speedo oczywiscie dziekowka dla Ciebie, :bigok: juz poszlo - rozjasniles temat dokumentnie, waldemarz do ciebie oczywiscie rowniez wysylam pkt :bigok: pewnie za kazdym razem bym je wylaczal a tak wystarczy zrzucic panel :)
- humorek dopisuje bo glupio bylo miec nowke radio i nie moc nic w nim ustawic ale super ze mp3 chodzi jednak jak radio to radio i one tez musi byc...

w sumie pozbylem sie zapalniczki ale jestem no smoking takze strata mysle niewielka, mam tylko nadzieje ze ta prowizora z podlaczeniem jest OK i nie grozi niczym problematycznym :))

gos73
19-09-2012, 20:19
Witam, mam problem z radiem pioneer- deh-1400 ub, otoz kiedy maz podlaczyl kabelki zgodnie z kolorami to pamiec trzyma,ale nie mozna przewijac piosenek do tylu(usb), jak przemieni kabelki np: zolty z czerwonym to moge piosenki przewijac ale nie trzyma pamieci,poradzcie co robic bo juz mnie to wkurza na maxa.dzieki....