PDA

Zobacz pełną wersję : Antena do CB



Oktan
18-04-2006, 23:11
znowu mnie naszło na ankietę :)

Andy
18-04-2006, 23:13
Magnes, ale teraz zapodał bym na stałe :metal

Graluu
18-04-2006, 23:30
oczywiście że na stałe :)

werc
18-04-2006, 23:58
Jakby nie patrzeć na stałe jest lepsiejsze :metal

Luca
19-04-2006, 00:06
#1 :satan:
Zresztą sam wiesz, i będziesz papugował :)) :)) :)) :)) :))

:metal :beer: :bigok:

voter
19-04-2006, 20:36
Moja obecnie jest w drodze do mnie ale potem będzie na stałe. :metal

krzysiekcombi
30-04-2006, 12:26
A ja z racji że przekładam radyjko między służbowym a moim mondkiem to mam magnes 100 cm ale nie narzekam :bajer:

Oktan
30-04-2006, 21:03
#1 :satan:
Zresztą sam wiesz, i będziesz papugował :)) :)) :)) :)) :))

:metal :beer: :bigok:

no i właśnie zrobiłem Ctrl+C i Ctrl+V - i w rezultacie mam taki sam zestaw jak ty :metal

Luca
02-05-2006, 13:07
:brawo: :brawo: :brawo:
Wrzuć foty, jak wygląda na MKII.

:metal :beer: :bigok:

Oktan
02-05-2006, 13:10
:brawo: :brawo: :brawo:
Wrzuć foty, jak wygląda na MKII.

:metal :beer: :bigok:

zrobi się, tylko teraz mam trochę zajęcia z papiermai służbowymi :wall:

a ty mi pstryknij zdjęcie z bliska swojego uchwytu na klapie - potrzebne na wczoraj :)

krzys-68
02-05-2006, 13:13
stala,przez blache albo reling :satan:
Magnes to zlo :wall:

Luca
02-05-2006, 13:14
Po łykendzie polecą na PW

:metal :beer: :bigok:

tomekxj
03-05-2006, 18:55
Ja również mam antenkę na magnes. Radyjko wraz z antenka czesto jest przekładane z auta służbowego na mondka i inne w zależności od tego czym jade... :) Poza tym Kraków-Nowa Huta jest specyficznym miejscem i inne anteny mogłyby często zmieniać właściciela...
Prawde mówiąc nie wyobrażam sobie podróżowania dalekodystansowego bez CB... :car: :mo:

SEZREP
16-05-2006, 18:18
Ja też mam na magnes, ale widze że to nie to co antena zamocowana na stałe. W mazdzie mam zamontowaną na stałe i efekt jeśli chodzi o jakość jest dużo lepszy. W sobote jade po antene stałą , którą zamontuje na relingu :bigok:

werc
16-05-2006, 18:50
:metal :bigok: :beer:

altoot
16-05-2006, 20:06
Stałka :bigok:
We VW jeszcze magnes, ale tylko dlatego ze mi szkoda dziur w nim robić. Tam chyba bedzie stałka z uchwytem krawędziowym, takim jak ma madbit

gozma
16-05-2006, 21:54
Na stałe - uchwyt na klapie :metal

rafik75
16-05-2006, 22:39
Ja mam także na stałe w uchwycie na klapie :metal .Podobnie jak u Gozmy.Nawet wzorowałem się troszkę na jego fotce :beer: :)

JAGRALL
27-05-2006, 11:45
ja mam na stałe, przewiercone tylne lewe nadkole nad lampą i przykręcony uchwyt. antena lemm magnum 160cm. bałem się wozić taki bat na magnesie

adrianno
29-09-2006, 09:31
Kupiłem mocowaną na stałe (z uchwytem krawędziowym) bo mi facet powiedział że w magnesie nie można chować kabla pod plastiki (progi) bo zniekształca. Kabel musi być swobodny

Bazzyll
08-12-2006, 21:40
Z tym chowaniem kabla i znieksztalceniami zwiazanymi z tym to chyba bzdura (podstawa to fachowe zestrojenie). Ja mam magnesowke Hustler 1C-100 i kabel schowany pod tapicerka (radio w schowku) wychodzi na dole przy slupku, a to po to zeby mozna bylo szybko schowac ja za oparcie tylnej kanapy, co by nie zmienila wlasciciela;). A co do osiagow to wierzcie lub nie ale po zestrojeniu u fachowca (antena centralnie na srodku dachu) udalo mi sie nawiazac lacznosc z innym mobilem na odleglosc w lini prostej 30km przy SQL skreconym do polowy.

krzys-68
09-12-2006, 10:19
wazne zeby kabel nie był rozłozony w petle :satan: ,samo schowanie pod tapicerke nie ma wplywu :bigok:

darox
15-12-2006, 23:40
jak mozecie to doradźcie gdzie i jaka mam kupic bede wdzieczny za jakies namiary.

olekkelo
09-03-2007, 15:23
co do zniekształcen spowodowanych chowaniem kabla za tapicerką to jakies sf,
ja mam teraz zamontowaną marylanda na stałe w dach, i kabel schowany, chodzi wysmienicie, a jak już chce z kimś pogadać na dalekie odległosci to odpalam 747 i jest ogień,
miałem poprzednio na magnesie 13cm i tez było bdb a jak dołożyłem folie aluminiową miedzy osłone gumową a podstawe było jescze lepiej,
a co do wypowiedzi ze hustler ciągnie na 30 km przy sq na 50/50 to troche niechce mi sie wierzyc no chyba ze to pustynia jakas.........

soltonik
19-03-2007, 17:05
Mam magnesik Hustlera 1m i nie narzekam. Działa, aż miło posłuchać, zasięg tez nie najgorszy i co ważne, zawsze można szybciutko schować do bagażnika.
A z tym chowaniem pod tapicerkę to chyba bujda. Jeździłem i z kablem na wierzchu, obecnie schowany pod plastik i różnicy żadnej. A zasuwa przez całego kombiaka - 5m.

soltonik
19-03-2007, 17:05
Mam magnesik Hustlera 1m i nie narzekam. Działa, aż miło posłuchać, zasięg tez nie najgorszy i co ważne, zawsze można szybciutko schować do bagażnika.
A z tym chowaniem pod tapicerkę to chyba bujda. Jeździłem i z kablem na wierzchu, obecnie schowany pod plastik i różnicy żadnej. A zasuwa przez całego kombiaka - 5m.

Vulpecula
27-07-2007, 10:08
Husler o nie antena. To jakies nieporozumienie, skonstruowanie przes karłowatych skośnookich ludzików.
panowie, oszczędzajcie nasze i wasze uszy !



Vulpecula

Maryjan
11-08-2007, 19:12
Ja mam radio president hary II i 1m antenę hustlera na magnes. Jakoś nie jestem zadowolony bo mi czasem przerywa w połowie słowa nawet przy dobrym zasięgu. Dodam że zestrojona u fachowca. Z tego powodu zamierzam zmienić na jakąś inną. Widziałem malutka antenkę presidenta miała chyba 20 albo 30 cm i dlatego mam pytanie: Jaką antenę mam kupić żeby mieć fajny i czysty zasięg? Najlepiej żeby antena była na magnes i miała do 1m wysokości bo jakoś mi się te baty za bardzo nie widzą. Z góry dzięki za info

Luca
11-08-2007, 19:52
Jak do metra top polecam Sirtel S-90/A - po montażu na magnesie ma lekko ponad 1 metr, odbiera i nadaje całkiem sprawnie, wykonana porządnie. Koledzy z Forum, którzy mieli okazję jej pożyczyć nie narzekali.
Cena też nie powala na kolana - w Wawie z montażem na magnesie wychodzi około 160 - 170 plnów.

:bigok:

Maryjan
11-08-2007, 22:17
A jeszcze coś? Może być droższa nie ma z tym problemu tylko jeszcze musi zasługiwać na tą cenę :)

seba02121
04-10-2007, 20:11
Ja mam Hustlera SWR 1.1 i jestem :banan:

Ale niedługo"Dziura W Dachu"bo mi się już znudziło to chowanie :wall:

Woytas
28-05-2008, 08:10
Kupiłem mocowaną na stałe (z uchwytem krawędziowym) bo mi facet powiedział że w magnesie nie można chować kabla pod plastiki (progi) bo zniekształca. Kabel musi być swobodny

to ponoć jest bzdura , MKIII kombi , sedan , htb jaki i gdzie dałeś ten uchwyt krawędziowy ?

piotrekbb
07-07-2008, 18:29
Magnes Sirio ML145 jako rezerwowa. Na stałe Sirio Tajfun -malutka jak radiówka.

SteelRat
17-09-2008, 17:06
tak czytam i mysle, co ma ekranowany kabel, schowany, czy nie, do zasiegu i jakosci sygnalu? jakies dziwne i bez sensu...

piotrekbb
17-09-2008, 18:26
Chowanie kabla nie ma jakiegokolwiek wpływu na jakość instalacji.Inną sprawą jest jego długość i do większości anten dostępnych na rynku powinna oscylować w granicach 4,60m nie może być skracana lub przedłużana.

jacekpr1
16-10-2008, 20:46
Ja mam na stałe antenkę Sirio Titanium 1400. Kupiłem razem z radiem od jednego gościa (jedne koszty wysyłki), ale zastanawiam się nad magnesówką. Anteny kradną, a magnesówkę szybciej schować.

harnas1515
29-01-2009, 00:20
Jak dla mnie magnes.
Wiem że jest to strata sygnału i zakłócenia większe.
Ale można szybko schować. Wielu jest chętnych na dobrą antenę za free.
(sirio).

Grzesio
29-01-2009, 06:54
Troszkę źle zrobiona jest ta ankieta. Bo mocownie na stałe to jest w dziurze(np dach), uchwyt to nie jest mocowanie na stałe. Uchwyt jest najgorszym możliwym mocowniem anteny. Są przy nim największe straty Db zysku.

dzozew
27-08-2009, 19:06
Tylko magnez! szybko można schować,co przy parkowaniu pod blokiem jest na plus!!! POZDRO :)

Malar
11-12-2009, 17:41
I montowana na uchwyt i na magnes są równie dobre , zależy też gdzie jest uchwyt zamontowany, również szybko można zdjąć antenę magnesową jak i tą montowana na uchwycie..

piotrekbb
11-12-2009, 18:14
Tylko magnez!
Trzyma się?

Malar
11-12-2009, 18:24
znam gosci co kupuja 2 m anteny a oszczędzają na magnesie i potem dziwią się jakie skutki robi oszczędzanie na dobrym mocowaniu jak blacharz wystawia rachuneczek...

piotrekbb
11-12-2009, 19:23
Nawet jeśli zastosują 5kg MAGNEZ to antena raczej spadnie.

Malar
11-12-2009, 22:19
I tu mam inne zdanie są magnesy i magnesy ja mam magnes 16 cm woże na nim Santiago 1200 (2m) i test 190 km\h i zero przesunięcia a kiedyś miałem pożyczony od kolegi magnes i przy 120 antena się położyła...
TRZEBA PAMIĘTAĆ , że na mocowaniu anteny nie wolno oszczędzać bo tu zaoszczedzisz jakieś 50 złotych a ppotem wydasz 250 na blachaża a widziałem co złe mocowanie anteny może zrobić z samochodem...

litearts
12-12-2009, 00:26
magnes lakier niszczy

Malar
12-12-2009, 06:13
magnes lakier niszczy

hahaha a pewny jestes bo ja rok czasu jeżdziłem z anteną na magnesie i zero śladu uszkodzeń

piotrekbb
12-12-2009, 10:06
I tu mam inne zdanie są magnesy i magnesy

Tak, ale poczytaj co napisałem wcześniej... kolega używa magneZu a ten napewno nie trzyma.

Malar
01-01-2010, 16:25
Tak to jest jak się oszczędza a potem trzeba wydać na lakiernika..

hardman
15-08-2010, 18:29
Antena Sirio performer 5000 na odpowiednim dużym magnesie nie tak jak oszczędni magnes od ML-145 i antena odlatuje antena z podstawą (208cm) poprzednia antenka ML-145 ale ukradli... często przekładam antenę do służbowego auta wiec jest to dla mnie dobre rozwiązanie antenka przy 210km/h trzyma się bez problemu

Aras
30-08-2010, 21:52
a Jak sie koledzy zapatrujecie na antenke Georgia? bo ostatnio widuje sporo na allegro :D

Powiem że mocowanie na stałe wydaje się lepszym pomysłem ;) po co kusic los...

Malar
31-08-2010, 08:53
Antena typu jak cię widze tak cię słyszę = szkoda kasy...

jacek74
05-09-2010, 05:32
magnes,może kiedyś na stałe :niewiem:

kazik22
30-09-2010, 23:21
Do zwykłego radyjka wystarczy dobry magnes,ale bardziej "rozwinięte" radio + mikrofon ze wzomcnieniem to tylko na stale żeby uniknąć popiskiwań w nadawaniu

grzybekvdj
20-10-2010, 16:44
u mnie magnes
raz mialem takiego shita(antena:D) ze gdy mijalem sie
Tirolotem to uslyszlem tylko glosne siekniecie na szybie pasazera po czym zobaczylem ze to byla ona:D

graba
09-07-2011, 11:28
Ja mam magnes 145 i nie narzekam:) a jeśli chodzi o uszkodzenia lakieru to - nie mam żadnych - naklejka przeźroczysta szerokości jakieś12 cm i zero rys !!

pluca
10-07-2011, 10:44
Ja mam aktualnie magnesowego hustlera ic-100 i nie narzekam. postawiłem go na klapie i jak na razie problemu nie ma. Wadą mogą być rzeczywiście zasięg oraz rysy na lakierze, ale przy odpowiedniej obsłudze, tę drugą wadę można ograniczyć (ja zauważyłem, że rysy powstały w momencie nieodpowiedzialnego przekręcania podstawy na karoserii). Na plus wygoda, antenę po prostu "odklejam" i chowam do bagażnika, nie wiercę żadnych dziur, w razie konieczności zestaw biorę do innego auta. W poprzednim aucie miałem antenę na stałe Magnum. Jednak teraz używam cb raczej tylko weekendowo.

lampus69
21-08-2011, 07:38
u mnie śmiga SIRIO TURBO 800 na magnesie, nie ma powodu do narzekań

kubawasko
28-08-2011, 14:52
Ja posiadam antenę Sirtel s-9 Plus:

http://img195.imageshack.us/img195/9714/1000893k.jpg

bujakajamajka
16-09-2011, 13:03
kurde żebym wcześniej odkryła to forum.. eh.. **** magnes mam i lakier zdarty-chociaż może to przez to że nie ja ją uczepiłam kurde w morde no zdenerwiłam się teraz.!

kilus89
16-09-2011, 15:11
kurde żebym wcześniej odkryła to forum.. eh.. **** magnes mam i lakier zdarty-chociaż może to przez to że nie ja ją uczepiłam kurde w morde no zdenerwiłam się teraz.!
to nie masz na magnesie gumowej uszczelki??:wow:

bujakajamajka
09-10-2011, 18:28
jest ale porostu do niczego

kojot310
10-10-2011, 07:23
Trzeba na stałe antenę zamontowac i problemu niema:hehe:

kilus89
10-10-2011, 20:58
Trzeba na stałe antenę zamontowac i problemu niema:hehe:
noc pod blokiem i może nie być anteny radyjka i szybki :hehe:

kojot310
11-10-2011, 11:40
noc pod blokiem i może nie być anteny radyjka i szybki Trzeba mieszkac w normalnej dzielnicy:hehe:

kilus89
11-10-2011, 16:57
Trzeba mieszkac w normalnej dzielnicy:hehe:
Tzn na domkach albo w blokach gdzie są garaże podziemne :hehe:

kojot310
16-10-2011, 05:27
Tak na poważnie to montujesz na stałe antenę żeby była z motylkiem i jesli boisz sie zostawiac na noc odkrecasz bat i tyle(trwa pare sekund tyle co sciagniecie magnesówki)

kilus89
16-10-2011, 10:40
Tak na poważnie to montujesz na stałe antenę żeby była z motylkiem i jesli boisz sie zostawiac na noc odkrecasz bat i tyle(trwa pare sekund tyle co sciagniecie magnesówki)
tylko trzeba mieć relingi dachowe jak w kombi a ja mam hatchbacka :hmm:

kojot310
16-10-2011, 19:37
tylko trzeba mieć relingi dachowe jak w kombi a ja mam hatchbacka Po co ci relingi? Montujesz na stałe w dachu i tyle .

kilus89
16-10-2011, 19:43
Po co ci relingi? Montujesz na stałe w dachu i tyle .
słyszałem ,że później dach przecieka w tym miejscu

MaX29
16-10-2011, 20:15
Nic takiego, ja mam dziurkę w dachu. Wcześniej miałem zamontowany uchwyt na motylka i pod uszczelkę, a dach dawałem troszkę silikonu. Po tym jak złamali mi antenkę zmieniłem uchwyt na PL i bez silikonu (umiarkowanie dokręcone) i nie ma najmniejszego problemu, a sprawdzałem wężem i po deszczu.

maniek_
16-10-2011, 22:21
słyszałem ,że później dach przecieka w tym miejscuNo to głupoty słyszałeś. U siebie mam dziurę od 3 lat i nie ma najmniejszego problemu. Z resztą na forum jest mnóstwo osób które to potwierdzą

Mav
16-10-2011, 23:07
Dokladnie jak pisze maniek, jak jest dobrze i z glowa zrobione to nie bedzie nic przeciekac. Przeciez fabryczna antena Fm jest rowniez zamocowana w dziurze w dachu i jest ok, a dziurka wcale nie jest mala:hehe:

Astat
18-10-2011, 23:24
w MKII była na stałe z odwiertem w daszku, w MKIII też na stałe z odwiertem w klapie lepsze to niż reklamówka pod magnesem :-) lub cieknąca woda po kabelku przez wygniecioną uszczelkę nie mówiąc już o zestrojeniu
tak to wyglądało na MKII
http://www.omegacb.pl/photogallery.php?photo_id=17
a tak wyglądało radyjko Cobra 25
http://www.omegacb.pl/photogallery.php?photo_id=18
ten sam zestaw śmiga w MKIII

GeGo
20-08-2013, 19:50
i mnie wreszcie naszlo z powrotem na cb mam radio lezy od dluzszego czasu w piwnicy wiec szkoda zjow nie uzywac ale teraz juz nie chce na magnes tylko stala i najlepiej taka jaka sie montuje na relingi.bi tu do was pytanie. jaka antene polecacie ale taka nie za krotka ale tez nie 2 metrowy bat. moze jakis model lub link by sie przydal

zajec
21-08-2013, 07:29
sirtel santiago 600
sirio omega 27
może coś z montażem 3/8"? (thunderpole)
lub z helikali z serii CL lub TL...

GeGo
21-08-2013, 09:58
A są gdzieś na forum zdjęcia jak wy macie przymocowane do relingu?
czy mi sie zdaje czy sirtel santiago 600 to ta antena jest sztywna?

zajec
22-08-2013, 21:19
zasadniczo im sztywniejsza antena, tym lepiej będzie się zachowywała (nadawczo/odbiorczo) podczas jazdy...
Jak chciałbyś kompromis pomiędzy elastycznością a bardzo dobrymi osiągami, to zainteresuj się anteną presidenta wa-27. Ma 2m długości, ale wjedziesz z nią wszędzie :)

GeGo
22-08-2013, 23:13
nie takiej dużej nie chce...
ja i tak większość w niemczech jeżdzę a tu jakoś małe to spotykane...
często jeżdże do polski i tylko tak na trasy by się przydała....

może coś takiego by było ok?
http://www.ebay.de/itm/SUPER-CB124-CB-Funkantenne-4dBi-GEWINN-58Cm-300Watt-TOP-HQ-4Meter-Kabel-/260943788605?pt=DE_Handys_Kommunikation_Antennen&hash=item3cc1763a3d

ale nie wiem jak to by mialo być przy tym 58cm długości tylko...
pewnie ma się to jakoś do zasięgu i pewnie duży on by nie był

MarcinDw
23-08-2013, 13:37
ja właśnie wczoraj zamontowałem swoją antenkę zobaczymy ile wytrzyma :hehe: ale jak wierciłem dziurę to aż mnie bolało...
http://img23.imageshack.us/img23/3056/k2kp.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/23/k2kp.jpg/)
http://img138.imageshack.us/img138/8345/b0gu.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/138/b0gu.jpg/)

zajec
23-08-2013, 23:13
Na twoim miejscu zamontowałbym antenę w dachu... zamocowałeś ją w plastikowej blendzie... jak wygląda wystrojenie anteny?

MarcinDw
23-08-2013, 23:34
to jest metal kolego lecz nie jest gruby dla tego dałem podkładkę z metalu 10x15cm :hehe: ja mniemam lotki z st a co do strojenia to jeszcze nie wiem dopiero jutro się okaże

zajec
24-08-2013, 00:10
aha, no ok. To czekamy na wyniki strojenia...
a tak ogólnie, to przy otwieraniu klapy nie bijesz promiennikiem po dachu?
Jakoś i tak wolałbym montować w dachu, ale każdy robi jak mu pasuje i jak mu się podoba :)
pozdrawiam

MarcinDw
24-08-2013, 07:28
powiem szczerze że trochę bije jak jest idealnie prosto ale jak ząbek w tył to już nie w sunie kierowałem się kosztami wymiany w razie by coś nie poszło po mojej myśli klapa kosztuje 200-300 zł pod kolor a i tak nie mam najlepszej tej klapy bo rdza troszkę nadjadła miejsce między szybą a blendą

GeGo
24-08-2013, 17:11
od czego zależy to z jakiej odległości będzie nas słyszano lub ja bym miał słyszeć innych?

zajec
24-08-2013, 20:39
1 - długość anteny
2 - typ anteny (dl, cl, tl, pręt, helikal etc.)
3 - miejsce i sposób jej montażu (zderzak, klapa, dach, maska, reling, rynienka, uchwyt, dziura, magnes etc.)
4 - jakość instalacji (zastosowane przewody i wtyczki, jakość połączeń)
5 - jakoś trx (cb-radia znaczy się)

Zazwyczaj jest tak, że im dłuższa antena, tym lepsze osiągi odbiorczo-nadawcze. Jednakże samą długość anteny można nieco zrekompensować pozostałymi punktami.
Teoretyzując i upraszczając, to :
długa antena, na środku dachu, montowana na stałe w dziurze. Do tego przewód RF-5, H-155 lub S544 (przewód-widmo) z porządnymi (np. teflonowymi) wtyczkami.
Radio z dobrymi filtrami ANL + NB i regulacją rf-gain (czułości odbiornika) (zwykle poleca się zasilać je bezpośrednio z akumulatora, ale nie jest to akurat za każdym razem konieczne), mikrofon ze wzmocnieniem, głośnik zewnętrzny do radia.
W takiej postaci instalacja będzie bardzo zadowalająca.
Oczywiście nie jest to instalacja idealna ale większe zabawy nie wpłyną jakoś bardzo szczególnie na komfort użytkowania...

Ogólnie trzeba wystrzegać się montowania anteny w taki sposób, że cewka jest zasłonięta blachą karoserii, antena nie wystaje powyżej linii dachu lub gdy montowana jest w elementach plastikowych oraz innych miejscach, gdzie nie ma dobrego połączenia z masą pojazdu.
Płaszczyzna dachu i maski tworzy dla anteny przeciwwagę od której to zależy kierunek rozchodzenia się nadawanego sygnału - sygnał będzie kierowany silniej w kierunku większej powierzchni przeciwwagi. Oznacza to tyle, że jeśli zamontujesz antenę w tylnej części pojazdu, lepiej będzie Cię słychać przed tobą niż za tobą. Analogicznie, gdy antena będzie zamontowana z przodu. Dlatego najlepiej montować ją w centrum pojazdu, aby ilość przeciwwagi w każdą stronę była możliwie jednakowa.
Oczywiście ma to wpływ tylko podczas nadawania.
Odbiorczo, antena powinna znajdować się jak najwyżej i nie być niczym zasłonięta...

multiheniek
25-08-2013, 13:07
Do tego przewód RF-5, H-155 lub S544 (przewód-widmo) z porządnymi (np. teflonowymi) wtyczkami.

Propozycja zastosowania w/w typów kabla czy wspomnianych wtyków uważam przy typowych instalacjach CB w samochodzie (max 5-6 m kabla) za totalny przerost formy nad treścią. Przy tych mocach, częstotliwości i długości nie ma to żadnego wpływu na sprawność instalacji. Większość uznanych producentów anten stosuje kable RG-58 wystarczającej (dla CB) jakości. Natomiast wymiana kabla przy produktach firmowanych przez Farun-a, Sunker-a czy im podobnych i tak nie poprawi niczego.

Z pozostałymi uwagami zawartymi w Twoim poście zgadzam się całkowicie.

zajec
25-08-2013, 14:01
Wymiana przewodu na rf5, h155, s544 jest czasem pomocna, gdy zakłócenia są zbierane właśnie przez kabel/antenę... Nie wyeliminuje się ich tą metodą całkowicie, ale można sporo zbić... Piszę to po przeprowadzeniu takiego zabiegu w swoim aucie oraz po wymianie rg58 na rf5 u kolegi w tymczasowej "bazie" (mobilowa antena na parapecie, odległość ok 2m od radia).
Na rg58 zakłócenia dochodziły nawet na s5 (skala radia, więc nieco zawyżona pewnie), a po zmianie samego przewodu, zdarzy się że podskoczą do s3.
Tak więc przy koszcie zakupu rf5/h155 na poziomie ok.4zł/m (+/- 1zł), myślę, że nie zaszkodzi wyłożyć te dodatkowe 20-30zł i mieć spokojniejszą głowę :)

GeGo
25-08-2013, 16:50
hmm ok i jeszcze czytalem o strojeniu radia czy to ważne i potrzebne?

manio49
25-08-2013, 22:53
stroi się antenę i jest to bardzo ważne :)

multiheniek
26-08-2013, 00:45
stroi się antenę i jest to bardzo ważne :)

Aha. Szczególnie przy takich antenach jak Hustler i jemu podobnych gdzie zakres regulacji jest...żaden.
Wyjęta z opakowania , nowa lub sprawna antena POPRAWNIE zainstalowana z miejsca "odpali" z SWR mniejszym od 2 i wszystko będzie ok. Sprowadzanie za wszelką cenę SWR do niższego poziomu nie poskutkuje znacząca poprawą osiągów.

Tego nikt i na niczym nie "wyczuje".

Tak wiec Panowie bez przesady. Nikt niczego nie "upali" ani nic nie "wybuchnie".

Podłączyć miarkę a i owszem. Sprawdzić czy nie jest na czerwonym (niepoprawny montaż lub uszkodzona antena) i dać sobie spokój. Naprawdę.

Tak dla wyjaśnienia i jasności:

http://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/52007-Gadki-Gdzie-macie-zamontowane-CB-Radio-w-swoich-Mondkach?p=2121264#post2121264

manio49
26-08-2013, 22:32
Podłączyć miarkę a i owszem. Sprawdzić czy nie jest na czerwonym (niepoprawny montaż lub uszkodzona antena) i dać sobie spokój. Naprawdę.


Toć o to mi chodziło ;)

Alanos77
22-03-2014, 17:52
Strojenie jak najbardziej,zły montaż brak masy skutkuje złą pracą RX/TX emitowaniem interferencyjnym czyli fale skrośne(zakłócanie) w skrajnym wypadku wypalenie tranzystora stopnia końcowego popularnie nazywanym (końcówą),brak strojenia anteny my radioamatorzy(krótkofalowcy) nazywamy działaniem - jak cię widzę tak cię słyszę,a potem na kanale 19 CB w większych aglomeracjach słyszysz - koledzy jak mnie słychać.SP9-31048 Alan.